وال مش چیست؟

وال مش چیست؟
Facebook Twitter LinkedIn

۱۳:۱۱ | ۱۴۰۲/۰۴/۱۳

وال مش، یکی از انواع وال پست است که سبب مهار و کنترل دیوارهای غیر سازه ای می شود. با توجه به ویژگی ها و مزایایی که این نگهدارنده از خود، نشان داده، پیش بینی می شود در آینده ای نزدیک، وال پست های مش فایبرگلاس، کاملا جایگزین وال پست های مرسوم و قدیمی شوند.

به گزارش اخبار ساختمان، ارتعاشات ناشی از زلزله می توانند خطرات جانی بسیار زیادی را به همراه داشته باشند. متاسفانه در گذشته توجهی چندانی به اصول ساختمان سازی نمی شد و فقط هدف ساخت یک ساختمان با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان ممکن بود. البته دلیل مقاومت پایین سازه ها، عدم وجود امکانات مختلف برای افزایش مقاومت نیز بوده است. وال مش یک ابزار جدید و جایگزینی خوب برای وال پست های قدیمی است. در حال حاضر به دلیل مزایای به کار رفتن وال مش در سازه های جدید، در اکثر موارد از این مصالح استفاده می شود.

درک مزایای استفاده از وال مش و اهمیت جایگزینی آن با وال پست های قدیمی و فلزی موجود در بازار از یک طرف و توجه به جنبه اقتصادی آن نیز از یک طرف دیگر مهم است. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با وال مش (wallmesh) و مزایای استفاده از آن در سازه های مختلف آشنا کنیم. پس با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.


وال پست (‏wall post‏) چیست؟


وال پست همان طور ‏که از نام آن بر می آید نوعی نگهدارنده دیوار محسوب می شود. به کار بردن کلاف، نبشی یا قوطی از شیوه ‏های پرکاربرد برای بالا بردن استحکام دیوارها است. در واقع، یک کلاف که برای یکپارچگی دیوار در طول های ‏معین کاربرد دارد و به آن وال پست هم گفته می شود. این کلاف ها با درگیر کردن دیوار با اسکلت موجب ‏محکم تر شدن آن می شوند. به طور معمول به شکل یک تیر ستون طراحی می شوند. وال پست ها برای ‏پیشگیری از آسیب های احتمالی زلزله و مشکلاتی که در پی دارد در ساختمان کار گذاشته می شوند.

وال پست ها به شکل های متفاوتی هستند و انواع گوناگونی دارند. وال مش هم یکی از انواع وال پست ها به شمار می ‏رود. برای دسته بندی انواع وال پست به نوع موادی که برای این کار استفاده شده باشد توجه می شود. میلگرد، ‏نبشی، قوطی پروفیل، کربن و ‏IPE‏ از موادی هستند که برای ساخت وال پست کاربرد دارند. اما یکی دیگر از ‏انواع موادی که برای ساخت وال پست استفاده می شود توری فایبرگلاس و یا توری فیبر کربن است.

 

وال پست چیست؟


نقش وال پست در ساختمان چیست؟


وال پست یک نوع نگهدارنده دیوار محسوب می شود. این محصول در کارگاه و از قوطی و نبشی تولید می شود. همینطور طول های مشخصی برای آن در نظر گرفته شده است. البته گاهی نیز به اسم وادار شناخته می شود. این نگهدارنده حالت غیر سازه ای دارد.

در واقع یکپارچه سازی و مهار و همبستگی دیوار به واسطه اسکلت سازه صورت می گیرد. در نهایت نیز افزایش استحکام دیوار فراهم می شود. استفاده از این نگهدارنده سبب می شود که دیوار بتواند نیروهایی که ناشی از وزن خود هستند را مهار نماید. وال پست یک نوع کمک کننده به دیوار سازه است. در واقع به واسطه این نگهدارنده دیوار می تواند فشار و ضربه های ناشی از زلزله و باد و طوفان را تحمل کند. این سازه می تواند نیرو را از دیوار به سمت چارچوب سازه یا فریم منتقل سازد.


وال مش چیست؟


همان طور که اشاره کردیم وال مش یکی از انواع وال پست است؛ وال پستی که برای ساخت آن از فایبرگلاس یا فیبر کربن ‏استفاده می شود.

به طور معمول برای ساخت وال مش، نوارهای مش از جنس فایبرگلاس یا فیبر کربن را روی دیوار می ‏گذارند و بعد یک پلاستر معدنی روی آن به اجرا در می آید. این ترکیب در نهایت یک کامپوزیت سیمانی یا گچی ‏قدرتمند به وجود می آورد که توان مقابله با لنگر حاصل از نیروی بیرونی زلزله را خواهد داشت.

می توان گفت ‏که یکی از جدیدترین انواع وال پست است که برای مهار و بالا بردن دیوارهای غیر سازه ای به کار برده می ‏شود. به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد، به احتمال زیاد به زودی جای وال پست های قدیمی را ‏خواهد گرفت.

 

وال مش چیست؟


اجزای تشکیل دهنده وال مش کدام است؟


وال مش دیوار از مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا، پلاستر سیمانی، گچی و همینطور سایر اجزای خاص استفاده می کند. به این ترتیب شناسایی هر یک کمک می کند تا این محصول انتخاب کاملاً حرفه ای محسوب شود.


چرا از وال پست در ساختمان استفاده می کنیم؟


استفاده از وال پست یا وال مش در بناها اهمیت بسیار زیادی دارد. تا پیش از زلزله هایی که در سال های اخیر ‏در کشور ما رخ داده است، تصورات دیگری درباره ساختمان ها وجود داشت.

تا پیش از این مهندسان شرط مهم ‏عملکرد مناسب سازه ها را حفظ اجزای اساسی مثل تیرها، ستون ها و سقف ها می دانستند. آنها فکر می کردند ‏که با تقویت این اجزا می توان از خسارت های زلزله جلوگیری کرد. در حالی که در حال حاضر به این نتیجه ‏رسیده اند که اجزای غیر سازه ای مانند وال پست هم می تواند تأثیر بسیار زیادی در پیشگیری از خسارت های ‏زلزله داشته باشد.

درست است که اجزای اصلی سازه مانند تیرها، ستون ها و سقف ها در مقابل نیروهای بیرونی مثل زلزله ‏مقاومت داشته باشند. اما تحقیق درباره زلزله ها نشان داده است که حتی در مواقعی که سازه محکم بماند و ‏آسیبی به اجزای آن نرسد، عملکرد اجزای غیر سازه ای اهمیت دارد. به این معنا که این اجزای غیر سازه ای ‏مثل تیغه ها، نماها، دیوارهای پیرامونی و... نیز در معرض خراب شدن ‏هستند. حتی ممکن است صدمات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشند. محکم بودن میان قاب های وال ‏پست از هر نوعی که باشد در سازه ها اهمیت حیاتی دارد.

حضور وال پست مش فیبر کربن و یا فایبرگلاس و یا دیگر انواع وال پست، دیوارها را در برابر آسیب های وارده از ارتعاشات و جا به جایی های ناشی از نیروی جانبی زلزله، مقاوم می سازد. دیوار مجهز به وال پست در حین ارتعاشات، بدون وارد کردن سختی به المان های اصلی موجود در قاب، بدون آنکه از صفحه خارج شود، در جای خود می لغزد.


مزایای وال مش کدام است؟


ایجاد سازه‌ هایی با استحکام و امنیت بالا در ساختمان ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از جمله عواملی که بر ایمنی ساختمان ‌ها تاثیر مستقیم دارد، مهار لرزه ای و تقویت دیوار های غیرسازه ای است. آیا می ‌دانید راهکاری نوین و پیشرفته به نام وال مش وجود دارد که این مسئله را با ابتکاری بی ‌نظیر حل کرده است؟

وال مش، با استفاده از ترکیبی منحصر به فرد از نوار های مش فایبرگلاس و پلاستر معدنی، میزان استحکام و ایمنی دیوار های غیرسازه ای را به شکلی قابل توجهی افزایش می ‌دهد. این راهکار نوآورانه، علاوه بر ایجاد سازه ‌های مستحکم و مقاوم در برابر نیرو های زلزله، باعث ساده ‌تر شدن فرآیند اجرا و کاهش هزینه‌ های عملیاتی نیز می ‌شود.

با مزایای والمش، تجربه یک ساختمان ایمن و پایدار را تجربه کنید. سیستم وال مش، یک روش پیشرفته در طراحی سازه ‌های ضد زلزله است. با استفاده از وال پست‌ ها و عناصر مش فیبری (مانند فیبر کربن یا فایبرگلاس)، ساختمان‌ ها از انعطاف و مقاومت بیشتری در برابر زلزله برخوردار هستند. این سیستم به دلیل مزایای بسیاری که دارد، جایگاه ویژه ‌ای در زمینه سازه ‌های ضد زلزله به دست آورده است.

وال مش و کاربرد آن دارای مزایایی است که عبارت اند از: ‏

*  استفاده از این شیوه نسبت به شیوه های سنتی دارای عملکرد بسیار مطلوب تری در تست های میز لرزه ‏است. ‏
*  کاربرد این شیوه در مقایسه با شیوه های سنتی منجر به کاهش هزینه های 40 تا 60 درصدی شده است. ‏
*  سرعت اجرا و پیاده سازی این شیوه بالا است. ‏
*  در این شیوه همه وادارهای قائم قابل حذف هستند. ‏
*  در شیوه وال مش به میگلرد بستر نیز نیازی نخواهد بود و همه میلگردهای بستر را می توان حذف کرد. ‏
*  اجرای این شیوه بسیار آسان است و با تیم نیمه حرفه ای هم قابل اجرا است. ‏
*  حتی با نازک کاری، ترکی در آن ایجاد نخواهد شد.‏
*  با این شیوه دیگر نیازی به اجرای هشتی گیر در تقاطع دیوارها وجود نخواهد داشت. ‏
*  یکی دیگر مزایای استفاده از این شیوه حذف مرحله ضد زنگ است.

 

تفاوت وال مش با وال پست چیست؟


تفاوت وال مش با وال پست فلزی چیست؟


وال مش و وال پست فلزی هر دو برای تقویت و مقاوم سازی دیوار سازه ها به کار برده می شوند. ولی آنها در ‏شیوه اجرا و همچنین ویژگی با هم تفاوت هایی دارند. به طور کلی، وال پست های نوین یا وال مش ها، به مراتب راحت تر از وال پست های سنتی یا همان فلزی، اجرا می شوند.

علاوه بر این، وال پست های فلزی، وزن سازه را افزایش و رفتار لرزه ای سازه را نیز تحت تاثیر قرار می دهند. اما در مقابل وال مش ها، از متریال سبک وزن تشکیل شده اند که مقاومت و عملکرد دیوارهای غیرسازه ای را بدون تغییر وزن سازه، بهبود می بخشند. وال مش ها، چه از نظر زمان اجرا و چه از نظر اقتصادی به مراتب مقرون به صرفه تر از وال پست های سنتی هستند.

البته از این مسئله نمی توان چشم پوشی کرد که پیاده سازی ‏وال پست های فلزی در سازه های اسکلت فلزی راحت تر از شیوه های دیگر است. به دلیل این که می توان به صورت ‏مستقیم وال پست را به اسکلت فلزی جوش داد و به تیرها و ستون ها متصل کرد. در واقع، می توان گفت که ‏مهم ترین تفاوت آنها در این است که وال پست فلزی را با جوشکاری به ستون ها و تیرها متصل می کنند.‏

در بناهایی که اسکلت فلزی دارند به طور حتم باید از وال پست فلزی استفاده شود. در زمان پیاده کردن وال ‏پست اسکلت فلزی مانند اجرای وال مش لازم است که دقت کافی به خرج داده شود تا از وقوع اشتباهاتی ‏جلوگیری شود. استفاده از میلگرد به جای نبشی در کلاف های افقی یکی از آنها به شمار می رود. پیاده نکردن ‏نبشی های افقی به صورت پشت به پشت که در نهایت باعث قرار گرفتن دیوار داخل نبشی ها از یک طرف می ‏شود. ممکن است در زمان پیاده کردن وال پست اسکلت فلزی نبشی کشی به صورت درست به شکل افقی ‏انجام نشود.


دلایل جایگزینی سیستم وال مش به جای سیستم وال پست چیست؟


حذف وال پست فلزی در ساختمان و جایگزینی آن با سیستم وال مش به علت بیش از حد بودن مزایای وال مش، گزینه ای بسیار مناسب است. مهمترین دلایلی که منجر به جایگزینی وال پست فلزی با این سازه های نوین می ‌شوند عبارتند از:

انعطاف پذیری بیشتر: این سیستم ها نسبت به وال پست فلزی انعطاف پذیری بیشتری دارند. این به معنای قابلیت انطباق آن ها با حرکات و تغییرات سازه است. این امر در مواجهه با نیرو های زلزله و حرکات دیوار ها بسیار مهم است.
مقاومت بالا: مقاومت بسیار زیادی دارد. با توجه به ساختار متشکل از پارچه یا شبکه فولادی و مواد کامپوزیتی مانند سیمان مسلح، توانایی مهار و مقاومت در برابر نیرو های خارجی مخرب را دارا است.
کاهش هزینه: اجرای سیستم وال مش به طور کلی مقرون به صرفه ‌تر از وال پست فلزی است. حذف وادارهای فلزی، میلگردها و هزینه‌ های مربوط به آن ها باعث کاهش هزینه ‌های نهایی می ‌شود.
سهولت در نصب: نصب آنها نسبت به نصب وال پست فلزی به سادگی و بدون نیاز به نیروی متخصص و ماهر انجام می ‌شود. این موضوع باعث کاهش هزینه نصب و زمان اجرا می‌ شود.
دوام و عمر طولانی: نیاز به تعویض و تعمیرات کمتری نسبت به وال پست فلزی دارد. به دلیل مقاومت بالا و عدم ایجاد فرسایش و آسیب در مدت زمان طولانی، عمر مفید آن بسیار بیشتر است.

با توجه به مزایای وال مش، جایگزینی وال پست فلزی با این سیستم پیشرفته به عنوان روشی مقرون به صرفه و کارآمد در ساختمان ‌ها در نظر گرفته می ‌شود.


سیستم وال مش مورد تایید سازمان نظام مهندسی و آیین نامه 2800


در پیوست ششم آیین‌ نامه طراحی ساختمان‌ ها در برابر زلزله (استاندارد 2800)، برای مهار دیوارهای غیر سازه ‌ای، روش‌ های متعددی پیشنهاد شده است. علاوه بر روش‌ های سنتی مانند وال پست و میلگرد بستر، استفاده از روش‌ های نوین و مدرن نیز توسط این استاندارد تایید شده است. یکی از متمایز ترین روش‌ های تایید شده، استفاده از الیاف یا فناوری FRCM است.

وال مش، یک رویکرد متناسب با استاندارد 2800 برای مهار دیوارها با استفاده از تکنولوژی FRCM است. با تکیه بر این استاندارد و استفاده از ضوابط و مقررات مندرج در نشریه 819 مقررات ملی و کنترل ساختمان، وال مش را طراحی و ارائه می کنند.

شرکت های تولید کننده وال مش با ارائه محصولات با کیفیت، آزمایش ‌های دوره ‌ای را بر روی اجزای مختلف وال مش، به ویژه مش فایبرگلاس، در آزمایشگاه‌ های معتبر مانند مرکز تحقیقات زمین و شهرسازی و آزمایشگاه الیاف انجام می دهند. با توجه به این نکات، می‌ توان گفت وال مش، تاییدیه استانداردها و آیین نامه ‌های جاری کشور را دریافت کرده است. همچنین با انجام آزمایش‌ های دوره ‌ای، الزامات اشاره شده در مقررات مذکور در این سیستم به خوبی رعایت می شود.


دلایل کاهش هزینه اجرای وال پست با سیستم وال مش چیست؟


استفاده از سیستم وال مش نسبت به سیستم وال پست می ‌تواند به طور متوسط 30 درصد از هزینه ‌های اجرایی را کاهش دهد. این کاهش هزینه به دلیل چندین عامل زیر ایجاد می ‌شود.

- قیمت مصالح در سیستم وال مش ارزان‌تر است. استفاده از نوارهای وال مش (مش فایبرگلاس)، پلاستر پایه گچی یا سیمانی این سیستم ها، چسب اپوکسی سازه ‌ای و نبشی گالوانیزه در آنها قیمت ارزان تری نسبت به نبشی، ناودانی، قوطی، مقطع H، میلگرد بستر، ضدزنگ، پلیت، بولت و چسب کاشت در بتن در سیستم وال پست دارد.

- هزینه دستمزد اجرا در سیستم وال مش نسبت به سیستم وال پست کمتر است. نصب شبکه الیاف شیشه (مش فایبرگلاس) و اجرای لایه پلاستر در وال مش ساده تر و سریعتر است. همچنین این سیستم از اجرای ساده تری برخوردار است. این امر باعث می ‌شود که دستمزد اجرا در وال مش کمتر از دستمزد اجرا در سیستم وال پست باشد. بنابراین مراحل بیشتری مانند نصب پلیت روی تیر و دال بتنی، ساخت قطعات با استفاده از مقاطع فولادی، اجرای لایه ضد زنگ روی قطعات و غیره را در بر می ‌گیرد.

با توجه به این دو عامل، استفاده از سیستم وال مش در پروژه‌ ها می ‌تواند هزینه‌ های اجرایی را بیم 30 تا 50 درصد کاهش دهد. البته این میزان کاهش هزینه بستگی به ویژگی‌ های فنی هر پروژه دارد، اما به طور میانگین، این تفاوت قابل مشاهده است.


مقایسه وال مش با وال پست فلزی و مزایای وال مش


با گذر زمان و وقوع حوادث طبیعی مخرب مانند زلزله های بزرگ، مقاوم سازی ساختمان ها بیشتر جدی گرفته شده است. حاصل این توجه و تأکید بیشتر بر مقاوم سازی، استفاده از انواع وال پست، از جمله وال مش، برای تقویت دیوارها است. تجربه نشان می دهد هنگام وقوع زمین لرزه و طوفان های سهمگین، بسیاری از دیوارها، دچار آسیب های جدی، از جمله ترک های عمیق و حتی ریزش می شوند. خسارت های جانی و مالی حاصل از این آسیب ها گاهی غیرقابل جبران است. به همین دلیل پیدا کردن بهترین و مطمئن ترین روش برای مقاوم سازی دیوارها اهمیت بالایی دارد.

مقایسه وال مش دیوار (wallmesh) و وال پست های فلزی نشان می دهد، میزان خرابی ها در ساختمان هایی که در آنها از وال پست مش استفاده می شود به مراتب پایین تر است. هر چند وال پست های فلزی نیز مزایای زیادی به همراه دارند، اما به دلیل پیچیدگی ها و دشواری های فرآیند نصب و اجرا، با وال پست های جدید جایگزین شده اند.

در ادامه تمام مراحل طراحی و اجرای وال پست های قدیمی و جدید با یکدیگر مقایسه خواهند شد تا در نهایت بتوان از بهترین روش برای تقویت سازه ها بهره گرفت.


1.  سرعت اجرا و پیاده سازی بالای وال مش در مقایسه با وال پست فلزی


سرعت اجرا و پیاده‌ سازی بالای سیستم وال مش در مقایسه با وال پست فلزی یکی از ویژگی ‌های مهم آن است. این ویژگی باعث می ‌شود وال مش به عنوان یک روش سازه‌ ای نوین و مدرن در صنعت ساختمان شناخته شود.

در سیستم وال پست فلزی، مراحل اجرای بیشتری نسبت به وال مش وجود دارد. این مراحل نصب پلیت روی تیر و دال بتنی، ساخت قطعات مورد نیاز با استفاده از مقاطع فولادی، اجرای لایه ضد زنگ روی قطعات، جوشکاری، اجرای میلگرد بستر به هنگام دیوارچینی و سایر مراحل می‌ شود. هر یک از این مراحل زمان و تجهیزات خاص خود را می ‌طلبد و در نتیجه زمان اجرا بیشتر می ‌شود.

در مقابل، سیستم وال مش با نصب سریع و آسان شبکه الیاف شیشه (مش فایبرگلاس) و اجرای لایه پلاستر، به زمان کمتری برای اجرا نیاز دارد. همچنین به مهارت و تجربه خاصی برای اجرای وال مش احتیاجی نخواهید داشت. با یک آموزش ساده و یک اکیپ اجرایی نیمه‌ ماهر قادر به اجرای آن هستید. این سرعت اجرا بالا می ‌تواند زمان مورد نیاز برای تکمیل پروژه را به طور قابل توجهی کاهش دهد.

بنابراین، با انتخاب این سیستم به جای وال پست فلزی، می ‌توان زمان اجرا را به طور قابل توجهی کاهش داد. همچنین باعث کاهش هزینه ‌های مرتبط با نیروی انسانی، تجهیزات و سایر عوامل زمانی شد. در نتیجه کاهش زمان اجرا به معنای بهره ‌وری بیشتر و تحویل سریعتر پروژه است.


2.  حذف میلگرد بستر در سیستم وال مش


در سیستم وال مش، استفاده از میلگرد بستر به عنوان عنصر تقویت کننده حذف شده است. به جای آن، توری یا مش فایبرگلاس به همراه پلاستر گچی یا پلاستر سیمانی استفاده می ‌شود. این سیستم از ترک خوردگی ‌های عمیق یا فرو ریختن دیوار هنگام زلزله جلوگیری می ‌کند. در نتیجه به اسکلت و فرم اصلی دیوار قدرت و استحکام می ‌بخشد.

با استفاده از این سیستم، نیرو های وارد شده بر دیوار به توری یا مش فایبرگلاس منتقل می شوند. این نیروها به ساختار اصلی دیوار انتقال یافته و توزیع می‌ شوند. به این ترتیب، دیوار مقاومت لازم را در برابر نیروهای خارجی مانند زلزله و بار های عمودی دارد.

حذف میلگرد بستر در سیستم وال مش سبب کاهش هزینه ‌ها و سرعت اجرا می‌ شود. نصب وال مش به سادگی و در کمترین زمان ممکن انجام می‌ شود و نیازی به تخصص و تبحر خاصی برای اجرا ندارد. همچنین، وزن سبک وال مش و عدم افزودن به بار ساختمان، عملیات حمل و نقل و نگهداری آن را آسان می ‌کند.


3.  حذف وادارهای قائم و تیرک های افقی در سیستم وال مش


در سیستم وال مش، وادارهای قائم (عمودی) و تیرک‌ های افقی حذف می ‌شوند. این به این معنی است که نیازی به ساخت وادارهای قائم و تیرک ‌های افقی نیست. در واقع تمامی عملیات مرتبط با آنها از بین می ‌رود. در جایگزینی وادارهای قائم، توری یا مش فایبرگلاس به سادگی روی دیوار نصب می ‌شود. جنس توری مش فایبرگلاس بسیار مقاوم است که به دیوار استحکام می‌ بخشد. سپس پلاستر گچی یا پلاستر سیمانی روی توری یا مش قرار می ‌گیرد تا دیوار به شکل نهایی خود درآید. این روش حذف وادارهای قائم و تیرک ‌های افقی باعث ساده ‌تر شدن فرآیند ساخت و پیاده ‌سازی می ‌شود.

همچنین، با حذف این عناصر، هزینه‌ های مصالح و زمان اجرا نیز به طور قابل ملاحظه ‌ای کاهش می ‌یابد. بنابراین، سیستم وال مش با حذف وادارهای قائم و تیرک ‌های افقی، یک راهکار ساده، سریع و مقرون به صرفه را برای ساختمان‌ سازی ارائه می ‌دهد.


4.  عدم نیاز به نیروی ماهر جهت اجرای وال مش


یکی از ویژگی‌ های مهم سیستم وال مش این است که برای اجرای آن نیازی به نیروی ماهر و متخصص نیست. با استفاده از یک اکیپ اجرایی نیمه ‌ماهر و با یک آموزش ساده، قادر خواهید بود وال مش را به روش صحیح نصب کنید. نصب توری یا مش فایبرگلاس روی دیوار به سادگی انجام می ‌شود. پس از آن، لایه‌ ای از پلاستر گچی یا پلاستر سیمانی روی توری یا مش قرار می‌ گیرد. این فرآیند نیاز به تجربه و مهارت خاصی ندارد و با آموزش‌ های ساده می ‌توانید اجرای صحیح وال مش را انجام دهید.

از این رو، می ‌توان گفت که وال مش به عنوان یک راهکار سازه ‌ای ساده و آسان قابل اجرا است و نیازی به نیروی با تجربه و متخصص ندارد. این ویژگی باعث می ‌شود که هزینه نیروی کار در اجرای وال مش نسبت به روش ‌های پیچیده‌ تر کاهش می یابد و همچنین زمان اجرا به طور قابل توجه ‌ای کم می شود.


5.  امکان اجرای سیستم وال مش در ساختمان های بدون وال پست و بنایی


اجرای سیستم وال مش به ساختمان ‌های بدون وال پست و بنایی به صورت مستقیم معمولا غیر ممکن است. سیستم وال مش نیازمند وجود وال ‌های عمودی و افقی است که به طور مستقیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و بار های ناشی از زلزله را به زمین انتقال دهند. در ساختمان‌ های بدون وال پست و بنایی، اجزایی که برای استفاده از سیستم وال مش ضروری هستند، وجود ندارند.

استفاده از وال پست یا وال مش در ساختمان ‌ها به خصوص در مواجهه با خطر زلزله از اهمیت زیادی بسیار برخوردار است. قبل از زلزله ‌های اخیر در کشور، تفکر بر این بود که تقویت اجزای اصلی سازه‌ ها مانند تیرها، ستون‌ ها و سقف ‌ها کافی است، اما تحقیقات نشان داده که اجزای غیر سازه ‌ای مانند وال مش نیز می ‌توانند نقش مهمی در جلوگیری از خسارت ‌های زلزله داشته باشند.

با توجه به تحلیل ‌ها، حتی در صورتی که اجزای اصلی سازه مقاومت کنند و خسارتی نبینند، وجود اجزای غیر سازه ‌ای همچون تیغه‌ ها، نماها و دیوارهای پیرامون نیز بسیار اهمیت دارد. این اجزا در معرض خرابی قرار گرفته و ممکن است صدماتی که قابل جبران نباشند به آنها وارد شود. بنابراین، محکم بودن وال پست ‌ها در ساختمان‌ ها اهمیت حیاتی دارد و با استفاده از وال پست مش، می‌ توان دیوارها را در مقابل خطرات ناشی از زلزله مقاوم کرد.

استفاده از وال پست مش فیبر کربن یا سایر وال پست‌ ها باعث می ‌شود که دیوارها در برابر ارتعاشات و جابجایی ‌های جانبی زلزله مقاوم باشند. در زمان وقوع زلزله، دیوارهایی که با وال پست مجهز شده ‌اند، بدون ایجاد سختی در عناصر اصلی ساختمانی، در محل خود لغزش می ‌کنند و از موقعیت اصلی خود خارج نمی ‌شوند. این ویژگی باعث کاهش تاثیرات زلزله بر ساختمان می ‌شود و امکان حفظ سلامت و کاهش خسارت‌ ها را فراهم می ‌کند.

به طور کلی، استفاده از وال پست و سیستم وال مش در ساختمان ‌ها می‌ تواند به تقویت سازه و جلوگیری از خسارت‌ های زلزله کمک کند. با این حال، برای اجرای صحیح و بهینه این سیستم، بهتر است با مهندسان متخصص در زمینه طراحی و اجرای سازه ‌های ضد زلزله مشورت کنید.

 

وال مش


مش فایبرگلاس چیست؟


وال مش از جنس فایبرگلاس (الیاف شیشه) است. فایبرگلاس یکی از مواد مدرن از دسته انواع مش های FRP است که برای مسلح کردن سازه ها نیز از ‏آن استفاده می شود. شبکه فایبرگلاس به صورت توری ساخته می شود. فایبرگلاس به شکل کامپوزیتی و ‏ترکیبی از الیاف شیشه با مواد پایه پلیمری است. الیاف شیشه نقش تقویت کننده مواد پلیمری را دارد. به دلیل ‏طراحی خاصی که مش فایبرگلاس دارد می تواند فشارهای هیدرولیکی خیلی زیاد را تحمل کند.

توری ‏فایبرگلاس ماندگاری بالایی دارد و به راحتی فرسوده نمی شود. این ماده نه تنها استحکام بلکه مقاومت کششی، ‏فشاری و خمشی را نیز افزایش می دهد. با فایبرگلاس می توان به آسانی کنج های خارج از دسترس را پوشاند. ‏این ویژگی موجب شده است که از آن بتوان در قسمت های مختلفی استفاده کرد. ‏مش فایبرگلاس مناسب گچکاری و سیمانکاری است، زیرا با انواع پلاستر گچی و سیمانی سازگار است و می تواند همراه با آنها یک سیستم تقویت کننده قوی را برای پایدار سازی دیوار به نام وال مش پدید آورد.


پلاستر ویژه وال مش چیست؟


برای اجرای وال مش از شبکه های الیافی و مواد مختلفی از جمله پلاستر‌های گچی یا سیمانی برای نصب، استفاده می شود. پلاستر سیمانی آماده شامل پودری از سیمان پرتلند، سنگدانه های ریز و همچنین پلیمرها به نسبتی ‏که از قبل تعیین شده، هستند. پلاستر گچی آماده نیز همچون پلاستر سیمانی، از ترکیب پودری گچ و سنگدانه های ریز تشکیل می شوند.

پلاسترها به شکل بسته بندی در بازار موجود هستند و به علت کیفیت خوبی ‏که دارند در اجرای نوین وال پست ها، مورد استفاده قرار می گیرند. پلاستر‌ سیمانی و گچی را نیز می توان با استفاده از استانداردهای رایج، در محل پروژه ساخت و استفاده نمود.


مراحل و نکات اجرای وال مش


برای اجرای وال پست مش نیاز است که چهار مرحله طی شود:

گام اول: در ابتدا می بایست ناودانی یا نبشی منقطع در فضایی که دیوار چیده شده است نصب شود. در زمان نصب این نبشی می بایست ساق های نبشی کاملاً با دیوار متصل نباشند. در واقع سیستم عملکرد آزادانه بسیار مهم است. نصب نبشی به واسطه اتصالات جوشی یا پیچی صورت می گیرد. چسب های اپوکسی در این راستا دو جزئی هستند.

گام دوم: دیوار چینی گام بعدی است که به شکل متعارف ارزیابی می شود. وجود مصالح جداکننده مثل پشم سنگ یا پلی استایرن سبب می شود که دیوار چینی به درستی صورت بگیرد.

گام سوم: اجرای نوار وال مش فایبرگلاس سومین گام محسوب می شود. نوارهای وال مش شامل عرض های از پیش تعیین شده هستند. نیاز است که این نوارها به شکل عمودی اجرا شوند. نوارها به شکل الیاف شیشه ای نیز اجرا می شوند. نصب آنها نیز توسط میخ صورت می گیرد.

گام چهارم: در چهارمین مرحله نیاز است که اجرای پلاسترهای ویژه وال مش صورت بگیرد. در مرحله نهایی این الیاف توری شیشه ای به واسطه پلاسترهای گچی یا سیمانی پوشیده می شوند.

در زمان اجرا و پیاده سازی وال مش باید به نکته های مهمی توجه شود که این نکات در ادامه آورده شده اند: ‏

*  اولین نکته مهم در زمان اجرا الزام جدا کردن دیوار از قاب است. ‏
*  به دلیل این که در درون صفحه آزادی حرکت وجود داشته باشد و دیوار در سمت عمود بر صفحه مهار ‏شود، دیوار و قاب باید با استفاده از نبشی های منقطع با اتصال کشویی به هم متصل شوند. ‏
*  فضای میان دیوار و قاب باید با مصالح قابل تراکم پر شود. برای پیشگیری از به وجود آمدن ترک در نازک ‏کاری باید از شبکه ای از الیاف بر روی مواد قابل تراکم استفاده شود.‏
*  در محل تقاطع دیوار درونی و بیرونی در وال مش باید بست های ارتجاعی به شکل ‏U‏ به کار برده شوند. ‏
*  نکته مهم دیگر این است که نبشی ها را نباید بهد یوار جوش داد یا پیچ کرد. ‏
*  برای متصل کردن نبشی به تیرها می توان از جوش استفاده کرد. ‏
*  استفاده از شبکه های الیاف در پیرامون بازشوها لازم است. ‏
*  الیاف ها باید در دو سمت دیوار و مقابل هم به اجرا در بیایند. ‏
*  برای ثابت کردن الیاف روی بلوک ها از میخ استفاده می شود، اما تثبیت نهایی در وال مش به وسیله نازک ‏کاری انجام می شود. ‏
*  برای مهار کردن الیاف در پایین دیوار می توان تسمه های فلزی را روی الیاف گذاشت. ‏
*  لبه های بالایی را می توان روی دیوار برگرداند و لبه های پایینی نیز باید روی کف برگردانده شوند.


عوامل مؤثر بر عملکرد وال مش در ساختمان چیست؟


این شیوه نسبت به شیوه های سنتی از نظر عملکرد بسیار مطلوب تر است. کاربرد این شیوه در مقایسه با شیوه های سنتی سبب می شود که کاهش هزینه 40 تا 60 درصدی داشته باشد. سرعت اجرا و پیاده روی در این شیوه بالا است. در واقع وادارهای قائم حذف می شوند و به طور کلی عملکرد آن به درستی صورت می گیرد. در شیوه وال مش به طور کلی نیازی به میلگرد بستر نخواهد بود.

اجرای این شیوه بسیار آسان در نظر گرفته شده است. یعنی توسط تیم نیمه حرفه ای هم شرایط قابل اجرا است. نازک کاری سبب می شود که ترکی در این بخش ایجاد نشود. این روش به صورتی است که نیازی به اجرای هشتی گیر در تقاطع دیوارها نخواهد بود. حذف مرحله ضد زنگ نیز سبب شده است تا موقعیت اجرایی وال مش ها به درستی صورت بگیرد.


هزینه اجرای وال مش چقدر است؟


هزینه و قیمت اجرای وال مش به الیافی که مورد استفاده قرار می گیرد بستگی دارد. البته انتخاب الیاف یکی ‏از عوامل اثرگذار بر قیمت اجرای آن است. اجرای آن ساده و راحت است و برای آن به تیم حرفه ای نیاز ‏نیست و همین مسئله نیز در هزینه اجرای آن بی تأثیر نیست. دستمزد کارگران نیمه حرفه ای از حرفه ای ها ‏کمتر است. سرعت اجرا بالا است که همین ویژگی سرعت بالای اجرا در کاهش هزینه ها بسیار مؤثر است. مش ‏های فایبرگلاس به دو صورت بدون چسب و چسب دار هستند. این مش ها در کیفیت های مختلفی در بازار ‏موجود هستند که هر کدام دارای قیمت های متفاوتی هستند.

در زمان تهیه وال مش باید به موارد ویژه ای مانند پرس بودن تار و پود آن، جدا نشدن تار و پود و شکل پذیر ‏بودن آن توجه شود. ضمن این که در زمان کشیدن کاردک روی مش فایبرگلاس نباید جمع شود.


مقایسه هزینه اجرای وال مش با وال پست مرسوم؟


اجرای وال مش را با توجه به مشخصاتی که دارد مقرون به صرفه تر از اجرای وال پست های قدیمی می دانند. ‏در مقایسه با دیگر کارهایی که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد، اجرای انواع وال پست ‏هزینه چندانی ندارد. مهمترین نکته درباره وال پست ها اجرای صحیح آنها است. از آنجا که استفاده از وال ‏پست ها موجب حفظ سازه در مقابل زلزله و آسیب های ناشی از آن می شود، قیمت آن هر چقدر که باشد باز ‏هم به صرفه تمام خواهد شد.

مهم ترین عامل اثرگذار در اجرای وال پست را می توان ماده ای که برای این کار استفاده می شود دانست. ‏البته قیمت اجرا را نیز نمی توان نادیده گرفت. دستمزد اجرای وال پست و وال مش به شکل تکی، متر مربعی محاسبه می شود. برای این که بتوان این هزینه ها را محاسبه کرد، راهکارهایی برای آن در ‏نظر گرفته شده است. مثلاً برای برآورد هزینه وال پست می توان این طور عمل کرد که اگر برای پیاده سازی ‏آن 200 کیلوگرم آهن نیاز باشد، عدد 200 را در قیمت روز آهن ضرب می کنند. عدد به دست آمده باید با ‏هزینه پیاده سازی و فرم دهی جمع شود. ‏

عوامل مؤثر بر هزینه اجرای وال پست و وال مش:

-  قیمت روز مواد کاربردی برای اجرا
-  منطقه‌ ای که ساخت و ساز در آن صورت می گیرد
-  وسعت و بزرگی پروژه
-  تیم اجرایی
-  نوع مواد مورد استفاده
-  انتخاب شیوه اجرا

سوالات متداول
  • آیا می توان از گچ معمولی به عنوان پلاستر بر روی مش فایبرگلاس اندود کرد؟
    خیر. گچ ساختمانی متعارف چسبندگی سطحی کافی برای ایجاد کامپوزیت توانمند مدنظر ندارد. پلاستر پیشنهادی وال مش سختی سطحی اصلاح شده دارد.
  • نوارهای مش فایبرگلاس وال مش با چه پلاستری اندود می شود؟
    دو نوع ملات خشک پایه سیمانی و پایه گچی به همراه نوارهای فایبرگلاس در اختیار مشتری قرار می گیرد. هر یک از این ملات ها مطابق دستورالعمل مندرج در کیسه آنها با آب مخلوط می­ شوند تا پلاستری یک دست و پرقوام بدست آید. این پلاستر با ماله روی مش فایبرگلس اجرا می شود.
  • سرعت اجرای وال مش در مقایسه با وال پست چگونه است؟
    سرعت اجرای در روش وال مش بسیار بیشتر از روش وال پست است. زمان مورد نیاز برای اجرای وال مش در یک ساختمان مشابه به روش وال مش حداکثر ۵۰ درصد زمان مورد نیاز برای اجرا به روش وال پست است.
  • قیمت وال مش چقدر است؟
    قیمت وال مش ها به عوامل گوناگونی وابسته است. یکی از این عواملی که می تواند در اجرای وال پست مش تاثیر گذار باشد وزن و ابعاد چشمه مش فایبرگلاس به کار رفته در این سیستم است. همچنین نوع پلاستر مصرفی و همچنین تعداد نیروی کار و دستمزد آنان بر قیمت وال مش تاثیرگذار است.
  • پلاستر مخصوص برای سیستم وال مش ها چیست؟
    پیمانکاران ساختمان برای پوشش سطحی و نازک کاری در زمان اجرای وال مش دیوار از پلاسترهای مخصوص برای پوشش مش فایبرگلاس استفاده می کنند. پلاسترهای مورد استفاده در سیستم وال پست مش دیوار از دو نوع پلاستر سیمانی و پلاستر گچی است.

اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman