پروفیل چیست و چه کاربردهایی در صنعت ساختمان دارد؟

پروفیل چیست و چه کاربردهایی در صنعت ساختمان دارد؟
Facebook Twitter LinkedIn

۱۰:۴۵ | ۱۴۰۲/۰۶/۲۹

پروفیل، مقطع توخالی از جنس آهن است که برای استحکام سازه از آن استفاده می شود. اشکال مختلفی از پروفیل ها تولید و روانه بازار می شوند که هر کدام از آنها، کاربردهای مختلفی در صنعت و ساختمان سازی دارند.

به گزارش اخبار ساختمان، در صنعت ساختمان سازی، از مصالح فراوانی استفاده می شود و هر کدام از این مصالح به نوعی در تکمیل ساختمان، نقش اساسی دارند. یکی از مصالح مهم و ضروری در ساختمان سازی، پروفیل است که در دو نوع صنعتی و ساختمانی وجود دارد.

 

پروفیل ها انواع مختلفی دارند و دارای کاربردهای متفاوتی هستند. در این مقاله قصد داریم در مورد قوطی پروفیل، کاربرد و ویژگی های آن توضیحاتی را ارائه کنیم پس با ما همراه باشید.

 

قوطی پروفیل چیست؟

 

پروفیل ها مقاطعی فولادی و توخالی هستند که هر یک بنا به کاربردشان با طراحی خاصی تولید می شوند. امروزه این مقاطع فولادی را مطابق با جنس، سایز، کاربرد و شکل تقسیم بندی می کنند.

 

در مفهوم کلی به تمامی مقاطع فولادی، پروفیل می گویند اما به طور کلی در صنعت ساخت و ساز و در مبحث تخصصی تعریف پروفیل، باید گفت که دو نوع پروفیل باز و بسته وجود دارد. هر 2 نوع پروفیل های باز و بسته از ورق سیاه ساخته می شوند و همانطور که گفتیم شکل آنها، تعیین کننده کاربردشان است.

 

انواع قوطی پروفیل

 

پروفیل براساس نوع کاربرد و میزان استحکام مورد نیاز از متریال و آلیاژهای مختلفی ساخته می شود. انواع قوطی پروفیل به دسته های زیر تقسیم می شوند:

 

پروفیل ساختمانی

 

همانطور که از اسم این پروفیل مشخص است به گروه از محصولاتی گفته می شود که در ساخت ساختمان کاربرد دارند و همچنین از این محصول در ساخت درب و پنجره های آلومینیومی نیز استفاده می شود.

 

پروفیل ساختمانی در دسته های نورد گرم، نورد سرد و پروفیل مرکب تقسیم می شود.

 

*   پروفیل نورد گرم

 

این محصول قوطی شکل بوده و از نورد گرم شمش فولادی ساخته شده است.

 

*   پروفیل نورد سرد

 

این نوع پروفیل، با شکل دادن ورق های فولادی از طریق خم کردن و پرس تولید می شود و ظاهر آن ناودانی شکل است.

 

*   پروفیل مرکب

 

پروفیل مرکب، از ترکیب پروفیل نورد گرم و پروفیل نورد سرد حاصل می شود.

 

پروفیل صنعتی

 

دسته دیگر پروفیل ها پروفیل صنعتی است که به دلیل وزن کم و مقاومت بالا در صنایعی مانند خودرو سازی، صنایع نظامی و... کاربردهای مختلفی دارند.

 

پروفیل مبلی

 

که به آن قوطی سبک هم گفته می شود به دلیل داشتن خصوصیات متنوع و عالی، استفاده گسترده ای در ساخت مبلمان، دوچرخه، لوازم خانگی، اگزوز و کانکس دارد.

 

پروفیل گالوانیزه

 

قوطی های گالوانیزه برای جلوگیری از زنگ زدگی یک پوشش گالوانیزه دارند، به همین دلیل نسبت به انواع قوطی پروفیل مصرف بیشتری دارند و در صنایع کشاورزی و گلخانه ها کاربردهای بسیاری دارند. همچنین شکل های آن به صورت U، H و نیم دایره ساخته می شود.

 

پروفیل کامپوزیتی

 

کاربرد این نوع پرو‌فیل برای جلوگیری از خوردگی و افزایش عمر سازه در شرایط هوایی مرطوب که خوردگی بالایی دارند و همچنین در برابر ارتعاشات و لرزش هایی چون زلزله است. استفاده از این مدل پروفیل به دلیل خاصیت غیر کشسانی آن است که باعث سبک شدن سازه می شود.

 

پروفیل ستونی

 

یکی از پرکاربردترین پروفیل هاست که در ساخت سوله، استفاده در کارگاه ها انبارها و ستون های ساختمان کاربرد متفاوتی دارند.

 

انواع پروفیل از لحاظ شکل ظاهری

 

در یک دسته بندی کلی پروفیل ها از نظر شکل ظاهری به دو دسته باز و بسته تقسیم می شوند، که مشخصات آنها به شرح زیر است.

 

پروفیل باز

 

این نوع پروفیل با ابعاد و ضخامت های مختلفی ساخته می شوند که مهمترین آنها به شکل U – Z – I … است و موارد مصرفی آنها در چهارچوب در و پنجره و نمای ساختمان است.

 

پروفیل بسته

 

این مدل پروفیل نیز در ابعاد و ضخامت مختلف ساخته می شود که شکل ظاهری آنها قوطی و لوله است و مهمترین کاربرد آن درب و پنجره، کرکره برقی و ... است.

 

پروفیل زد Z

 

از پروفیل Z معمولاً در سقف سالن های بزرگ، مانند سوله، انبار و حتی پارکینگ ها استفاده می شود. این نوع پروفیل، دارای انواع Z18 ,Z20 و Z22 است.

 

پروفیل Z، دارای کاربردهای مختلفی در ساختمان سازی است؛ بنابراین باید اشکال مختلفی از این محصول ساخته شود تا بتواند نیازها را به خوبی برطرف کند. از مقطع Z برای اتصال قسمت های مختلف سازه های فلزی استفاده می شود.

 

همان طور که می دانید، ساختمان های فلزی از قطعات مجزا ساخته می شوند که در نهایت باید به صورتی مناسب و یکپارچه به یکدیگر متصل شوند.

 

روش تولید پروفیل فولادی

 

به طور کلی، پروفیل ها به دو روش نورد گرم یا سرد ساخته می شوند؛ با هر کدام از این نوردها، مقاطع مختلف پروفیل را تولید می کنند که در ادامه در مورد فرایند تولید لوله و پروفیل توضیح خواهیم داد:

 

پروفیل‌ های ساخته شده با نورد گرم

 

نورد گرم از شمش های فولادی تولید می شود. از انواع آن می توان به پروفیل های لوله ای، قوطی شکل معمولی، تسمه ورق، سپری، ناودانی و میلگرد اشاره کرد.

 

پروفیل ‌های ساخته ‌شده با نورد سرد

 

پروفیل های ساخته شده با نورد سرد، از طریق شکل دهی ورق های فولادی به روش خم کردن یا پرس تولید می شوند. این نوع پروفیل ها، معمولاً برای سازه های سبک، مثل ناودانی ها کاربرد دارند.

 

ساخت مقاطع بدون درز جوش

 

این پروفیل ها طی دو مرحله‌ ساخته می شوند:

 

-  در مرحله اول، رول های ورق باید برای ساخت، باز شوند.

-  سپس، ضخامت دهی و بستن آنها در قطرهای مورد نیاز انجام می شود.

 

ساخت مقاطع با جوش

 

-  برای ساخت پروفیل ها با جوش، ابتدا ورق ها و نوارها توسط رول های سنگین سیلندریکالی، فرم دهی می شوند.

-  در مرحله بعد، به وسیله حرارت تولید‌شده توسط برق، روی هم پرس می شوند. این امر، باعث می شود که برآمدگی ناشی از این پرس شدن، کاملاً صاف شود.

 

مزایای استفاده از قوطی پروفیل چیست؟

 

استفاده از پروفیل دارای چهار مزیت اصلی است که در ادامه به صورت خلاصه به آنها اشاره می کنیم.

 

*  در واقع با توجه به وزن و قیمت پروفیل، اگر بتوانید از این محصول به جای دیگر مقاطع فولادی استفاده کنید، در هزینه های پروژه صرفه جویی قابل توجهی خواهد شد.

 

*  با جایگزینی پروفیل فولادی به جای چوب در ساختمان سازی، دوام سازه افزایش پیدا می کند.

 

*  وزن کمتر پروفیل، سبب کاهش وزن مرده ساختمان می شود.

 

*  با کاهش استفاده از چوب در ساختمان سازی، آسیب های صنعت ساخت و ساز به محیط زیست کاهش می یابد.

 

معایب انواع پروفیل ‌ها چیست؟

 

در نظر داشته باشید که پروفیل ها علاوه بر کابردهای مختلف در صنعت و ساختمان سازی، دارای معایب مختلفی هم هستند:

 

_  عدم توانایی تولید پروفیل های مختلف در کشور: برای تولید انواع پروفیل، به دستگاه های گران قیمت و فناوری های خاصی نیاز است و درست به همین دلیل، در بسیاری از کشورها، تولید این محصولات انجام نمی شود.

_  سخت بودن اتصالات پروفیل و بالا بودن هزینه: یکی از معایب انواع پروفیل‌، دشوار بودن اتصال آنها در محل است؛ به ‌همین دلیل، هزینه نصب آن‌ها نیز زیاد است.

 

عوامل موثر بر قیمت نهایی پروفیل چیست؟

 

عوامل مختلفی در قیمت پروفیل تأثیرگذار هستند که شامل موارد زیر است.

 

-  متراژ مورد نیاز

-  نوع فرآیند ساخت پروفیل (نورد سرد یا نورد گرم): فرآیند تولید این محصول به دلیل تفاوت در تجهیزات، روی قیمت نهایی پروفیل تأثیرگذار است.

-  نوع سطح مقطع پروفیل موردنظر

-  جنس آلیاژ به کار رفته در پروفیل (از نظر مقاوم سازی در برابر خوردگی و شرایط جوّی)

 

بیشتر بخوانید: آشنایی با آهن آلات کاربردی در صنعت های مختلف


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman