رتبه دوم کرج در افزایش اجاره بهای مسکن

رتبه دوم کرج در افزایش اجاره بهای مسکن
Facebook Twitter LinkedIn

۱۵:۳۵ | ۱۳۹۹/۰۳/۱۸

روند قیمت اجاره بهای مسکن نیز روند صعودی مشابه ای دارد و در بازه زمانی 1397-1382 رشد شدیدی داشته است. بطوریکه شهر تهران با رشد بیش از 1000 درصدی در رتبه اول و شهر کرج با رشد بیش از 750 درصدی در رتبه دوم قرار دارد.

به گزارش اخبار ساختمان، مسکن ابتدایی­‌ترین و درعین حال حیاتی‌­ترین نیاز هر موجود زنده‌­ای در طبیعت است. مسکن چیزی بیش از یک سرپناه صرفا فیزیکی است و تمامی خدمات و تسهیلات عمومی لازم برای زندگی بهتر انسان را شامل می‌­شود.

از منظری دیگر، مسکن بخش عمده­ای از ثروت خانوارها را به خود اختصاص می­‌دهد. بخش قابل توجهی از نقدینگی کشور به این حوزه سرازیر می‌­شود و بخش عمده‌­ای از هزینه‌­های خانوار نیز در این زمینه به مصرف می رسد و لذا تحولات بخش مسکن می تواند به طور معناداری دیگر بخش­‌های اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد.

در این میان تغییر قیمت مسکن موجب تغییر در ثروت و مخارج خانوارها شده و در نتیجه الگوی مصرف و پس انداز آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. سهم مسکن در هزینه خانوار ایرانی قابل توجه و فزاینده بوده و از 28 درصد در سال 1371 به بیش از 44 درصد در سال 1397 رسیده است. این امر نشان می­‌دهد که در طول سال­‌های اخیر قیمت مسکن نسبت به درآمد خانوارها افزایش بیشتری داشته است.

بررسی روند متوسط قیمت یک متر مربع واحد مسکونی در شش کلان شهر کشور نشان می­‌دهد در بازه زمانی 1397-1379 قیمت مسکن بطور متوسط از 97 هزار تومن برای هر متر مربع به 2 میلیون و 800 هزار تومن رسیده است. در این بین شهر تهران با رشد بیش از 7400 درصدی بیشترین رشد را داشته است و شهر اصفهان با رشد 2100 درصدی و کرج با رشد 1800 درصدی در رتبه‌­های بعدی قرار دارند.

روند قیمت اجاره بهای مسکن نیز روند صعودی مشابه ای دارد و در بازه زمانی 1397-1382 رشد شدیدی داشته است. بطوریکه شهر تهران با رشد بیش از 1000 درصدی در رتبه اول و شهر کرج با رشد بیش از 750 درصدی در رتبه دوم قرار دارد. سایر کلان شهر‌ها نیز بطور متوسط با رشد 600 درصدی رو به رو بوده اند.

متوسط بهای یک متر مربع واحد مسکونی از نیمه اول 1379 تا نیمه اول 1397


متوسط اجاره بهای یک متر مربع واحد مسکونی از نیمه اول 1382 تا نیمه اول 1397

متوسط اجاره بهای یک متر مسکن در نیمه اول سال 1397 در شهر های مختلف ایران در نمودار زیر نشان داده شده است. همانطور که مشاهده می‌­شود که شهر تهران بیشترین میزان اجاره بهای مسکن را بخود اختصاص داده است، بطوریکه اجاره مسکن در تهران حدودا سه برابر سایر شهر‌ها می­‌باشد. شهر کرج و قزوین در این رتبه بندی در رتبه دوم و سوم قرار دارند. از این منظر شهرهای یزد و ایلام کمترین میزان اجاره بها را بخود اختصاص داده اند.

متوسط اجاره بهای یک متر مربع مسکن (میلیون ریال) در نیمه اول سال 1397

متوسط بهای یک متر مسکن در نیمه اول سال 1397 در شهر های مختلف ایران در نمودار زیر نشان داده شده است. همانطور وضعیت اجاره بهای مسکن نیز شهر تهران بیشترین میزان قیمت مسکن را بخود اختصاص داده است. شهرهای اصفهان، اراک و کرج نیز در رتبه های بعدی از منظر قیمت مسکن قرار دارند.

متوسط بهای یک متر مربع مسکن (میلیون ریال) در نیمه اول سال 1397

بر اساس آخرین آمار منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، بر اساس طرح اطلاعات قیمت و اجاره مسکن در شهر تهران در زمستان ١٣٩٨، متوسط قیمت فروش یک متر مربع در تهران را بیش از 15 میلیون تومان بوده است که این رقم نسبت به نیمه اول سال 97 رشد بیش از 120 درصدی را ثبت کرده است. افق پیش روی بازار مسکن در سال 99 به عواملی از جمله نرخ ارز، قیمت نفت، ظرفیت بازارهای موازی همچون بورس و طلا، تسهیلات بانکی، قیمت مصالح ساختمانی و میزان تولید مسکن بستگی دارد. با توجه به عواملی نظیر افزایش نرخ دستمزد نیروی کار و اکثر مصالح اصلی ساختمانی نظیر سیمان، انتظار بر این است که روند رو به رشد قیمت مسکن در سال 99 نیز ادامه داشته باشد.

کارشناسان اقتصادی علت رشد شدید قیمت مسکن در طول این سال­‌ها را عوامل متعددی نظیری افزایش قیمت مصالح مصرفی، سفته بازی و دلالی مسکن و نرخ ارز مطرح کرده اند، اما فارغ از علت رشد قیمت مسکن، چیزی که مسلم است این است که سرعت رشد قیمت مسکن فراتر از رشد درآمد خانوارها بوده است و این مسئله تامین این نیاز اساسی را با مشکل رو به رو کرده است. از طرفی ناتوانی از خرید مسکن عمده متقاضیان خرید را به سمت بازار اجاره سوق داده است و خواهد داد. این امر نیز افزایش شدید نرخ اجاره بهای مسکن را در پی خواهد داشت.

فارغ از اهمیت سیاست‌­های دولت در جهت افزایش رفاه و درآمد خانوارها، نیاز است تا سیاست‌­های دولت در بازار مسکن ایران نیز مورد تجدید نظر قرار گرفته و در راستای متعادل ساختن قیمت این نیاز اساسی جامعه قرار گیرد.

در این زمینه اعطای تسهیلات بانکی، اعمال مالیات بر خانه های خالی، راه اندازی مؤسسات پس انداز-تسهیلات مسکن، تشکیل بازار رهن ثانویه و اجرای پروژه هایی مثل مسکن مهر و مسکن اجتماعی، از جمله راهکارهای اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم دولت در بازار مساکن به شمار می‌روند.

فارس


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman