صاحبخانه شدن در شیراز سخت تر شد

صاحبخانه شدن در شیراز سخت تر شد
Facebook Twitter LinkedIn

۱۴:۴۸ | ۱۳۹۹/۰۳/۱۰

شاید در گذشته با اخذ وام مسکن و پس‌انداز چند ساله امکان صاحبخانه شدن در شیراز وجود داشت اما با افزایش لجام گسیخته قیمت مسکن در ماه‌های دوم و سوم بهار ۹۹ نسبت به دو ماه پیش از آن، این موضوع به رویای دست نیافتنی تبدیل شده است.
به گزارش اخبار ساختمان، به طور طبیعی هر انسانی به دنبال دستیابی به نیازهای اولیه خود است که یکی از این نیازها تامین مسکن است و برای به دست آوردن آن تلاش می‌کند اما این روزها با افزایش بیش‌ازاندازه قیمت مسکن دیگر هیچکس امیدی به خانه‌دار شدن ندارد.

به تناسب افزایش قیمت مسکن اجاره بها نیز افزایش پیدا کرده است و افراد به جای تلاش برای خرید خانه به فکر آن هستند تا اندوخته‌ای برای اجاره خانه به دست آورند و حتی در خواب هم فکر صاحبخانه شدن را نمی‌کنند.

حداقل قیمت مسکن متری پنج میلیون تومان و حداکثر متری ۳۵ میلیون تومان

افزایش قیمت مسکن در شیراز استان فارس به قدری است که رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز بیان می‌کند حداقل قیمت مسکن در شیراز هر متر مربع پنج میلیون تومان و حداکثر هر متر مربع ۳۵ میلیون تومان است.

با این وضعیت به‌عنوان‌مثال اگر فردی در محروم‌ترین و ارزان‌ترین نقطه شیراز بخواهد یک خانه ۱۰۰ مترمربعی خریداری کند حداقل به ۵۰۰ میلیون تومان نیاز دارد.

در بهترین نقطه شهر شیراز نیز برای خرید خانه ۱۰۰ مترمربعی حداقل به سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است.

وضعیت قیمت واحدهای مسکونی در شیراز نشان دهنده آن است که قشر متوسط یا متوسط به پایین حتی با وام مسکن ۱۲۰ میلیون تومانی یا ۱۶۰ میلیون تومانی توان خرید یک واحد مسکونی را ندارند.

قیمت مسکن در نقاط مختلف شیراز چقدر است؟

بررسی‌ها نشان دهنده آن است که قیمت مسکن در برخی نقاط روستایی شهرستان شیراز نیز بیش از متری سه میلیون تومان است به‌عنوان‌مثال یک واحد مسکونی ۱۲۰ مترمربعی در روستای شاپورجان در جنوب شیراز به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان برای فروش گذاشته شده است.

همچنین بررسی‌ها در مناطقی با سکونت افراد قشر متوسط نشانگر آن است که آپارتمان ۲۰۰ متری در بلوار عدالت شیراز یک میلیارد و ۳۷۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۴۱ متری در بلوار باهنر جنوبی یک میلیارد و ۵۰ میلیون تومان، واحد مسکونی ویلایی ۳۰۶ متری واقع در شهرک سجادیه ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۰۰ متری در محله فرگاز ۷۵۰ میلیون تومان و آپارتمان ۱۱۵ متری واقع در بلوار سرباز ۷۸۰ میلیون تومان به فروش گذاشته شده است.

همچنین خانه ویلایی ۸۰ متری واقع در بلوار دلگشا با قدمت بیش از بیست سال ۴۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۴۵ متری واقع در شهر جدید صدرا ۸۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۴۲ متری در بلوار طلاییه ۹۹۴ میلیون تومان، آپارتمان ۱۵۵ متری در محله عفیف‌آباد سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان و آپارتمان ۱۰۰ متری در بلوار قدوسی شرقی یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان(هر دو منطقه مرفه نشین) و آپارتمان ۱۰۰ متری واقع در بلوار فرصت شیرازی ۶۵۰ میلیون تومان به فروش گذاشته شده است.

فروشندگان همچنین آپارتمان ۱۷۵ متری واقع در بلوار قدوسی غربی را سه میلیارد تومان، منزل ویلایی ۲۰۰ متری در ورودی محله ده پیاله یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان، منزل ویلایی ۱۵۰ متری در محله ده پیاله با بیش از ۲۰ سال قدمت ۶۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۵۴ متری در بلوار ارم سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۲۳۰ متری در محله زرگری چهار میلیارد و ۱۴۰ میلیون تومان، آپارتمان ۹۰ متری در صدرا ۵۲۰ میلیون تومان و خانه ویلایی ۲۵۰ متری در محله پاسداران چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان قیمت گذاشته‌اند.

در بازار امروز مسکن آپارتمان ۱۷۵ متری در معالی آباد ۲ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۱۵ متری در بلوار میرزای شیرازی یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۰۴ متری در بلوار نصر ۷۵۲ میلیون تومان، آپارتمان ۱۱۵ متری در شهرک گلستان ۷۱۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۰۷ متری واقع در چهارراه مقر ۷۸۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۲۵ متری در بلوار سرداران ۸۴۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۱۰ متری در محله والفجر ۷۲۰ میلیون تومان و آپارتمان ۱۰۰ متری در بلوار ابوذر ۵۰۰ میلیون قیمت گذاشته شده است.

پایه‌های افزایش مسکن بر ستون اطلاعیه و دلار

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز بیان ‌کرد: افزایش قیمت مسکن براساس اطلاعیه صادر شده از سوی بانک مرکزی اتفاق افتاد که این بانک اعلام کرد مسکن ۳۸ درصد افزایش بها داشته است.

محمدقاسم تابنده افزود: نمی‌دانم بانک مرکزی این آمار را متناسب با چه معیاری اعلام کرد که این آمار مورد تایید ما نبود.

وی ادامه داد: زمانی یک ارگان رسمی چنین افزایشی را اعلام کند مردم این افزایش را ملاک قرار می‌دهند.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز گفت: برخی مالکان نیز افزایش قیمت دلار را مدنظر قرار می‌دهند و متناسب با قیمت دلار قیمت ملک خود را افزایش می‌دهند و این هم به ضرر مردم و هم به ضرر مشاوران املاک است.

تابنده افزود: هر چه قیمت مسکن افزایش یابد به ضرر مشاوران املاک است چرا که خرید و فروش مسکن کاهش‌یافته است.

وی ادامه داد: معاملات در مشاوران املاک شیراز در حال حاضر ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش‌یافته است.

وام برای شش متر

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز گفت: برای خروج از وضعیت فعلی قیمت مسکن باید دولت همانند واحدهایی که اوایل انقلاب اسلامی ساخته و تحت عنوان اجاره به شرط تملیک تحویل مردم داده شد، اقداماتی را انجام دهد و مانع افزایش قیمت مسکن شود.

تابنده افزود: بانک‌ها نیز باید تسهیلاتی با مبالغ بالا و اقساط طولانی و بهره پایین ارائه کنند تا مردم بتوانند ساخت‌وساز کنند یا املاکی را خریداری کنند.

وی ادامه داد: در حال حاضر با وام‌های فعلی مسکن که از سوی بانک‌ها ارائه می‌شود کسی نمی‌تواند خانه‌دار شود و این وام‌ها شاید پول پنج یا ۶ متر یک‌منزل مسکونی باشد.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز گفت: دولت باید تسهیلاتی معادل ۸۰ درصد قیمت یک واحد مسکونی را با بهره چهار درصد ارائه کند تا افراد بتوانند خانه‌دار شوند، در غیر این صورت با این وضعیت کسی نمی‌تواند صاحب‌خانه شود.

افسارگسیختگی در بازار مسکن

محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس دهم و نماینده مردم جهرم در مجلس یازدهم بیان کرد: با نوعی افسارگسیختگی در بازار مسکن مواجه هستیم و این بازار رها شده است و هیچکس خود را در قبال این بازار مسئول نمی‌داند.

وی افزود: شرایط بازار مسکن به‌گونه‌ای است که انگار این حوزه متولی ندارد و هیچ نظارتی بر این حوزه وجود ندارد و همین امر باعث شده است که قیمت‌ها بیش‌ازاندازه در حال افزایش یابد به‌گونه‌ای که مشاوران املاک نیز با سردرگمی مواجه شده‌اند و نمی‌دانند در بازار مسکن چه اتفاقی می‌خواهد رخ دهد.

رضایی کوچی ادامه داد: شرایط به‌گونه‌ای است که متاسفانه افرادی را که به تشکیل خانواده تشویق می‌کنیم و آن‌هایی را که منزل اجاره‌ای دارند شرایط سخت و بحرانی پشت سر می‌گذارند و کسی در مقابل طیف گسترده بی‌خانمان‌ها احساس مسئولیت نمی‌کند و این یک تهدید جدی است که در حوزه مسکن در حال شکل‌گیری است.

مسکن را به امان خدا رها کرده‌ایم

رئیس کمیسیون عمران دهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: به‌صورت کلان و اساسی باید به سمت تولید مسکن حرکت می‌کردیم و به این بخش به‌وسیله تسهیلات پرداختی و زمینه‌هایی که دولت مدیریت می‌کرد رونق می‌دادیم اما این اقدام‌ها انجام نشد.

رضایی کوچی افزود: امروز در شرایطی قرار داریم که تقاضا بالا و واحدهای مسکونی کم است و عرضه و تقاضا تناسب خود را ازدست‌داده است و تعادلی بین آن‌ها وجود ندارد و از طرفی نیز نظارتی در این حوزه وجود ندارد و این حوزه را به امان خدا رها کرده‌ایم.

وی ادامه داد: بسیاری از کشورهای دنیا که با شرایط کشور ما مواجه هستند یک شاخص در حوزه مسکن تعیین می‌کنند به‌عنوان‌مثال در بخش اجاره یک درصد مشخص به قولنامه سال قبل اضافه می‌شود و یک چارچوب و یک فرمول دارد اما این موضوع در کشور ما پایه و چهارچوبی ندارد و این حوزه به امان خدا رها شده و هر کس هرچقدر زورش برسد قیمت را افزایش می‌دهد.

نماینده مردم جهرم و خفر در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: بازار مسکن بازار بی‌سر و صاحبی است و فضای روانی جدی برای بی‌خانمان‌ها و مستاجرها درست کرده و اگر این موضوع ادامه پیدا کند می‌تواند به یک بحران تبدیل شود.

رضایی کوچی افزود: به وزیر راه و شهرسازی گفته‌ام به حوزه مسکن رسیدگی کند و نظارتی و تولیدی در این زمینه صورت بگیرد چراکه این حوزه به‌صورت کامل رها شده و خیلی خطرناک است.

وی ادامه داد: تلاطمی در بازار وجود دارد و قیمت ارز و سکه افزایش‌یافته و درصدی از افزایش قیمت مسکن به این حوزه بازمی‌گردد.

رئیس کمیسیون عمران مجلس دهم گفت: در حال حاضر ثبات و آرامشی در بازار وجود ندارد، وقتی‌که قیمت همه اقلام در حال افزایش است، طبیعی است که قیمت مسکن افزایش می‌یابد.

حجم تعیین‌شده در طرح اقدام ملی مسکن تاثیری در بازار مسکن ندارد

وی گفت: باید به سمت تولید مسکن حرکت کنیم، دولت در طرح اقدام ملی مسکن ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را در برنامه یکساله و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را در برنامه ۲ ساله قرار داده است که حتی اگر این برنامه محقق شود تاثیری در بازار مسکن ندارد چرا که بیش از ۳ میلیون واحد مسکونی در کشور کمبود داریم.

نماینده مردم جهرم و خفر در مجلس یازدهم افزود: کشور باید سالانه ۷۰۰ هزار واحد تولید مسکن داشته باشد تا بتواند پاسخگوی نیاز در این حوزه باشد، هر سال که می‌گذرد بر میزان نیاز قبلی افزوده می‌شود.

رضایی کوچی ادامه داد: ما انتظار نداریم که دولت بخواهد خودش مسکن بسازد اما دولت باید ریل گذاری و سیاست گذاری درستی در حوزه مسکن انجام دهد.

وی اضافه کرد: ما باید بتوانیم تولید زمین کنیم چرا که در بسیاری از شهرها زمین محدود شده است و حتی در روستاها طرح‌های هادی پر شده و مردم با مشکلات زیادی برای ساختن خانه مواجه هستند.

زمین‌های دولتی به تولید مسکن اختصاص یابد

رئیس کمیسیون عمران مجلس دهم گفت: بارها به دولت اعلام کرده‌ایم که یکسری زمین‌های دولتی وجود دارد که دولت می‌تواند این زمین‌ها را به بحث تولید مسکن اختصاص دهد.

رضایی کوچی بیان کرد: همه دستگاه‌های اجرایی از جمله وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت آموزش‌وپرورش و غیره زمین دارند اما این زمین‌ها برای تولید مسکن در نظر گرفته نمی‌شود.

وی ادامه داد: دولت در بافت فرسوده که امکانات و زیرساخت وجود دارد و این بافت از نظر منظر شهری و از نظر مقاومت در برابر بحران ضعیف هستند باید بخش خصوصی را تشویق کند تا در این بخش سرمایه‌گذاری انجام دهد، در این بخش می‌توان واحدهای جدید و قابل‌پذیرش برای جمعیت آنجا ایجاد کرد اما این گونه کارها رها شده است.

نماینده مردم جهرم و خفر در مجلس یازدهم گفت: در مجلس هشتم شورای اسلامی یک خط اعتباری از بانک مرکزی به بانک مسکن برای مسکن مهر اختصاص دادیم، درست است که مسکن مهر نیز ایراداتی داشت و در برخی نقاط مکان‌یابی درستی انجام نشد اما ۲ میلیون واحد مسکونی با تسهیلات ارزان قیمت ساخته شد و نیاز بسیاری از اقشار جامعه به خصوص اقشار متوسط به پایین حل شد.

رضایی کوچی افزود: در حال حاضر اقشار متوسط به پایین هستند که در این تلاطم بازار مسکن نابود می‌شوند و از بین می‌روند لذا دولت باید به بحث مسکن بپردازد و تسهیلات ارزان قیمت در اختیار مردم قرار دهد و اگر در این زمینه نیاز به مجوز دارد لایحه‌ای را به مجلس ارسال و مجوز را اخذ کند.

وی ادامه داد: مسکن به‌تنهایی یک واحد مسکونی نیست بلکه لوکوموتیو اقتصاد کشور محسوب می‌شود یعنی صدها شغل در بازار مسکن شکل می‌گیرد و واحدهای تولیدی فراوانی برای ساخت واحدهای مسکونی فعال می‌شوند اما متاسفانه این حوزه رها شده است.

وی به نامگذاری سال ۱۳۹۹ تحت عنوان جهش تولید اشاره کرد و گفت: فعال شدن فعالیت‌ها در حوزه مسکن جهش تولید را به دنبال دارد یعنی برای هر واحد مسکونی برای ۲ نفر اشتغال ایجاد می‌شود که اگر سالی یک‌میلیون واحد مسکونی در نقاط مختلف کشور ساخته شود بیش از یک و نیم میلیون نفر شغل ایجاد می‌شود اما ما این حوزه را به امان خدا رها کردیم.

رضایی کوچی بیان کرد: در حال حاضر به سرمایه‌گذار و تولیدکننده در حوزه مسکن بهاداده نمی‌شود و این باعث شده است که فعالان این حوزه به سمت ساخت خانه‌های لوکس می‌روند چون می‌دانند طرف آنان پولدار است و توان خرید را دارد اما برای اقشار متوسط به پایین واحدی درست نمی‌کنیم و این قشر امروز در شرایط سخت و بحرانی به سر می‌برند.

افزایش حبابی قیمت مسکن

مدیرکل راه و شهرسازی استان فارس بیان کرد: بحث افزایش قیمت مسکن یک مساله ملی است که در تمام نقاط شاهد این افزایش هستیم و محدود به فارس نیست.

جواد زاهدی افزود: اقداماتی که اداره کل راه و شهرسازی استان در حوزه مسکن انجام می‌دهد شاید یک مقدار به کُند کردن افزایش حبابی قیمت مسکن کمک کند؛ افزایش قیمت دلار باعث افزایش قیمت مسکن در نقاط مختلف شده است.

وی ادامه داد: اقدام ملی مسکن که برای ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در سطح کشور آغازشده و در این زمینه تفاهم‌نامه‌هایی بین وزارت راه و شهرسازی و وزارتخانه‌های کار، رفاه و تامین اجتماعی، آموزش‌وپرورش و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح منعقدشده، برای کمک به کاهش قیمت مسکن و کند شدن روند افزایشی آن است.

وی اضافه کرد: برای استان فارس ۵۰ هزار واحد در طرح اقدام ملی مسکن پیش‌بینی‌شده است که این کار در استان آغاز شده است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان فارس بیان جزئیات بیشتر و تخصصی‌تر در مورد مسائل مرتبط با افزایش قیمت مسکن و اقدامات انجام شده برای مقابله با افزایش قیمت را به یک گفت‌وگوی تفصیلی‌تر در آینده‌ای نزدیک موکول کرد.

بانک‌های فارس تسهیلات مصوب در حوزه مسکن را ارائه می‌دهند

حسین عقیلی، نماینده بانک مرکزی در استان فارس نیز در پاسخ به ادعای مطرح‌شده مبنی بر نقش بانک مرکزی در افزایش قیمت مسکن گفت: بانک مرکزی یک ارگان تخصصی است و بیان آمار در حوزه مسکن و شاخص‌های اقتصادی بر عهده اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی قرار دارد.

وی افزود: بانک‌های استان فارس در چارچوب تسهیلات پیش‌بینی‌شده در سطح ملی برای خرید مسکن به افراد کمک می‌کنند.

اگر با این وضعیت قیمت مسکن، اقدامی برای کنترل و کاهش آن انجام نشود در آینده در اجاره منازل مسکونی نیز با بحرانی مشابه بحران خرید مواجه خواهیم شد که تبعات و آسیب‌های اجتماعی زیادی به دنبال دارد. البته آثار و شواهد این موضوع در قالب کوچ برخی اجاره‌نشینان از شهر شیراز به حاشیه‌ها اکنون نیز آشکار شده است.

همشهری آنلاین

نظرات کاربران
security code
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman