عایق رطوبتی راهکاری برای افزایش طول عمر ساختمان

عایق رطوبتی راهکاری برای افزایش طول عمر ساختمان
Facebook Twitter LinkedIn

۱۴:۱۶ | ۱۴۰۲/۰۹/۰۸

عایق بندی ساختمان در برابر رطوبت یک امر ضروری است چرا که یکی از دلایلی که باعث ایجاد خسارت به ساختمان و کاهش عمر مفید آن می شود وجود نم و رطوبت در قسمت های مختلف ساختمان است.

به گزارش اخبار ساختمان، عایق کاری به معنای ایجاد یک پوشش محافظ برای پشت بام، دیوار، کف، تاسیسات، لوله ها و … در برابر نفوذ آب و رطوبت است. رطوبت از طریق خاک و یا به دلیل بارندگی ناشی می شود و ممکن است از طریق بدنه یا سطح دیوار و یا زمین و پی جذب ساختمان شود.

 

نم و رطوبت تاثیر نامطلوبی بر روی ساختمان می گذارد. جذب رطوبت توسط دیوار باعث متورم شدن روکش های کچی، ترک خوردگی و رشد قارچ و کپک می شود.

 

گاهی اوقات ورود آب به سطوح ساختمان در زمستان عاملی برای یخ زدگی بوده و اجزای نماکاری مانند آجر، سنگ و یا اندودها را فرسوده و تخریب می کند. علاوه بر آن رطوبت باعث زنگ زدگی فلزات شده و عاملی برای پوسیده شدن چوب های به کار رفته در ساختمان محسوب می شود.

 

چگونه از نفوذ رطوبت به ساختمان جلوگیری کنیم؟

 

وجود رطوبت در قسمت های مختلف ساختمانی از قبیل پشت بام، دیوارها، سرویس بهداشتی، نمای بیرونی ساختمان، مخازن آب در سازه ها و استخرها موجب نم دهی، بلندشدگی و پوسته شدن رنگ می شود. برای آشنایی با ویژگی های عایق رطوبتی و همچنین انواع روش ها و محصولات عایق بندی در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

 

به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت و عایق بندی ساختمان از دو روش زیر می توان استفاده کرد.

 

1.  زهکشی

 

زهکشی به معنای خارج نمودن آب های سطحی یا زیرزمینی از یک سازه به منظور جلوگیری از خسارات احتمالی ناشی از آن است. از جمله اهداف زهکشی می توان به پایین آوردن میزان رطوبت، جلوگیری از نشست، کاهش فشار وارده بر دیوارها، کاهش سطح ایستایی و ثابت نگه داشتن میزان تراکم خاک اشاره نمود.

 

زهکشی به انواع زیر دسته بندی می شود.

 

زهکشی لبه ای: این زهکشی برای ذخیره و انتقال زهاب های جانبی در جاده و در مجاورت سنگفرش ها به کار می رود.

 

زهکشی سفره ای: این نوع زهکشی به منظور زهکشی شیرابه ها و در مکان های دفن زباله اجرا می شود.

 

زهکشی فتیله ای: این زهکشی برای کاهش میزان نشست خاکریزه هایی که بر روی خاک های سست قرار گرفته اند استفاده می شود.

 

زهکشی صفحه ای: این زهکشی در مجاورت سازه هایی که فشارهای هیدرولیکی بر آنها وارد می شود کاربرد دارد.

 

 

2.  عایق قیر و گونی

 

این نمونه از جمله رایج ترین عایق های مورد استفاده در کشور است. از مزایای استفاده از این روش می توان به خاصیت چسبندگی بالا، نفوذناپذیری در برابر آب و مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی و نمک ها اشاره نمود.

 

در کنار مزایای ذکر شده این عایق دارای معایبی نظیر تجزیه در دمای بالا و تغییر شکل در برابر فشار است. استفاده از قیر و گونی به عنوان پوشش ضد آب نسبت به سایر عایق های رطوبتی اقتصادی تر است و با توجه به مصرف آن در طول سالیان طولانی می توان از کارایی آن اطمینان حاصل نمود.

 

از جمله مصالحی که امروزه برای مقاوم سازی ساختمان در برابر رطوبت و ضدآب ساختن آن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند ایزوگام و قیرگونی هستند اما اگر بخواهید از بین این دو گزینه مناسب را انتخاب کنید باید مطلب مقایسه ایزوگام و قیرگونی و مزایا و معایب آنها را بخوانید تا بتوانید انتخاب درست تری داشته باشید.

 

دستمزد اجرا و نصب ایزوگام و قیرگونی و عاق بندی با مواد

 

اجرت نصب ایزوگام و قیرگونی و عایق بندی
نوع خدمات دستمزد اجرا
نصب ایزوگام به ازای هر مترمربع 10.000 الی 20.000 تومان
قیرگونی یک لایه به ازای هر مترمربع 35.000 الی 50.000 تومان
قیرگونی 2 لایه به ازای هر مترمربع 45.000 الی 75.000 تومان
اجرای عایق با مواد به ازای هر مترمربع 25.000 الی 30.000 تومان

 

عایق رطوبتی پیش ساخته چیست؟

 

این نمونه وزن سبک و قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارد. این عایق ها به علت اینکه در ساخت آنها لایه ای از پلی استر استفاده شده مقاومت بالایی در برابر انبساط و انقباض دارند. عایق های پیش ساخته پوسیده و شکسته نمی شوند و در دمای ۱۳۰+ و ۴۰- درجه سانتی گراد مقاومت خود را حفظ می کنند.

 

از معایب آن ها می توان به کوتاه بودن طول عمر، هزینه بالا و تجزیه در برابر تابش اشعه ماوراء بنفش اشاره نمود. عایق پیش ساخته اگر در شرایط مطلوب نگهداری نشود بعد از ۶ ماه از تاریخ تولید فاسد می شود به همین دلیل آن را باید در دمای ۵ تا ۳۵ درجه سانتی گراد نگهداری کرد.

 

در ساخت این مدل از یک لایه پشم شیشه و پلی استر که از هر دو طرف با قیر پوشیده شده اند استفاده می شود. مواد تشکیل دهنده آن ها قیرصنعتی، فیلم پلی اتیلن، پودر تالک، باند و چسب، مواد پلیمری، پشم شیشه و پلی استر سوزنی هستند.

 

عایق رطوبتی مایع چیست؟

 

این نمونه به صورت مایع بوده و با استفاده از دستگاه اسپری و یا قلم مو بر روی سطوح اجرا می شود. قبل از استفاده از این عایق ها سطح باید تمیز و خشک شود. اگر سطحی دارای برآمدگی و یا شیب است قبل از عایق بندی باید آن را آماده کرد.

 

از مزایای این نوع عایق می توان به موارد زیر اشاره کرد.

 

* قابلیت چسبندگی به انواع سطوح را دارد.

* نمونه ای از یک مایع ضد اشتعال است.

* آسیب های فیزیکی و یا هر نوع آلودگی ایجاد نمی کند.

* قابلیت رنگ پذیری دارد.

* کاربرد آن آسان است و نیاز به افراد متخصص و حرفه ای نیست.

 

عایق پلیمری پاششی چیست؟

 

این عایق از مواد پلیمری ساخته شده است و مقاومت آن نسبت به سایر عایق های رطوبتی بالاتر است. استفاده از این نوع هیچ نوع آلودگی در محیط زیست ایجاد نمی کند. اجرای عایق پلیمری نیازی به حرارت ندارد و با پخش کردن یا پاشش آن بر روی سطوح اجرا می شود.

 

از مزایای این مدل این است که می توان گوشه و کنار کنج ها را به صورت یکنواخت پوشش داد. عمر مفید عایق های پلیمری ۲۰ سال است که نسبت به سایر عایق های رطوبتی بالاتر است.

 

عایق آرت فلکس چیست؟

 

این نمونه بر اساس تکنولوژی های مدرن ساخته شده و با ویژگی هایی نظیر نصب آسان، هزینه اندک و طول عمر بالا نسبت به سایر عایق ها برتری دارد. انعطاف پذیری عایق آرت فلکس بالا بوده و آن را می توان در کنج ها نیز مورد استفاده قرار داد. این عایق نم و رطوبت را از خود عبور نمی دهد و به دلیل عدم نیاز به حرارت برای نصب، اجرای آن به سرعت و به آسانی صورت می گیرد.

 

عایق رطوبتی استخر یک نکته مهم در ساخت استخر است

 

یکی از نکات مهمی که در ساخت استخر باید به آن توجه داشت استفاده از عایق استخر است. عایق هایی که به منظور آب بندی استخر مورد استفاده قرار می گیرند به چند دسته تقسیم بندی می شوند. متریالی که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرند شامل عایق های رطوبتی بر پایه پلیمر، اپوکسی، اکرلیک ها و سیمان پلمیری است.

 

عایق رطوبتی نما چگونه انجام می شود؟

 

عایق بندی نمای ساختمان در مکان هایی که بارندگی در آن ها زیاد است، امری مهم و ضروری است. چرا که در صورت عدم انجام این کار نمای ساختمان به مرور زمان دچار آسیب دیدگی می شود.

 

نمونه ای از محصولاتی که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد عایق رطوبتی نانو است که در ادامه به بیان توضیحاتی در مورد آن می پردازیم.

 

عایق رطوبتی نانو چیست؟

 

این محصول دارای انواع مختلفی نظیر عایق نانو مولتیزو، ایزوفلکس و... است که در دسته مصالح مدرن قرار می گیرد و نمونه ای از عایق هایی است که از فرآیند نانو در تولید آن ها استفاده شده است. استفاده از این محصول در جهت عایق بندی رطوبتی نمای ساختمان و عایق رطوبتی بام صورت گرفته و از طول عمر بالایی برخوردار است.

 

از ویژگی های آن ها می توان به وزن کم و مقاومت آن در برابر حریق اشاره کرد. این محصول در دسته انواع عایق بی رنگ قرار دارد. عایق رطوبتی نانو پلیمر، نمونه ای از عایق های نانو است. از ویژگی های آن می توان به سازگاری آن با محیط زیست و استفاده از آن به عنوان عایق رطوبتی کاشی و چوب اشاره کرد.

سوالات متداول
  • چرا استفاده از عایق های رطوبتی مهم است؟
    عایق‌های رطوبتی یکی از مهم‌ترین اجزای ساختمان است که به هیچ‌وجه نمی‌توان آن را نادیده گرفت. مناسب نبودن عایق‌های رطوبتی باعث نفوذ آب و رطوبت به داخل ساختمان شده و خصوصا در فصل سرما که باران و برف زیاد است، می‌تواند باعث خرابی ساختمان شود.
  • مقررات مربوط به انرژی و صرفه جویی چه زمانی در ایران اجباری شد؟
    بحث عایق کاری یا عایق بندی ساختمان جهت صرفه‌جویی در انرژی و حفظ محیط زیست، سال‌هاست که در بسیاری از کشورها به صورت جدی اجرا و پیگیری می‌شود. در ایران “مقررات مربوط به انرژی و صرفه‌جویی” مطابق با مقررات ملی ساختمان، از سال 1381 اجباری شد.

نظرات کاربران
security code
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman