آشنایی با آهن آلات کاربردی در صنعت های مختلف

آشنایی با آهن آلات کاربردی در صنعت های مختلف
Facebook Twitter LinkedIn

۱۲:۱۹ | ۱۳۹۸/۱۲/۱۳

یکی از عناصر جدانشدنی زندگی بشر از زمان کشف فلزات، آهن بوده است. باگذشت زمان و توسعه زندگی شهری بکار گیری آهن آلات گوناگون در بخش‌های مختلف زندگی افزایش یافت به‌گونه‌ای که در هر مکان و تحت هر شرایطی که قرار داشته باشیم در اطراف خودمان مقاطع فولادی گوناگون و محصولات آهنی بسیاری را مشاهده خواهیم کرد.

به گزارش اخبار ساختمان، درب و پنجره‌های قدیمی، اسکلت ساختمان‌های بتنی و فولادی، بدنه اکثر خودروها، مبلمان اداری و خانگی، تجهیزات و لوازم صنعتی، دیوار و سقف سوله‌ها و کارخانه‌ها و بسیاری موارد دیگر از این‌ دست را آهن آلات تشکیل می‌دهند.

میلگرد:

اگر ساختمان بتنی در حال ساخت دیده باشید از سرستون‌های نیمه ساخته میلگردهای بیرون زده را دیده‌اید و یا در کوچه‌ها، کارگران را در حال خم کردن و کار با این مقاطع فولادی را مشاهده کرده‌اید.

در یک تعریف ساده میلگرد به پروفیلی با سطح مقطع دایره و توپر گفته می‌شود.میلگردها در دو نوع آجدار و ساده تولید می‌شوند که نوع آجدار آن اغلب کاربرد ساختمانی و نوع ساده آن بیشتر کاربرد صنعتی دارد.

میلگردها با قطرهای گوناگونی تولید می‌شوند که بر اساس نوع استفاده از قطرهای گوناگون آن استفاده می‌گردد. به‌عنوان‌مثال برای یک ساختمان 2 طبقه ممکن است از میلگرد 16 یا 18 استفاده شود و برای یک ساختمان 10 طبقه از میلگرد 28 یا بیشتر.

کارخانه‌هایی مانند راد همدان، ذوب‌آهن اصفهان، ظفر بناب، ذوب‌آهن اردبیل، سیرجان حدید و .... اقدام به تولید انواع میلگرد می‌نمایند.

تیرآهن:

اولین مورد این لیست را به تیرآهن اختصاص دادیم، چراکه مطمئناً اکثر افراد در شرایط گوناگون ساختمان‌های در حال ساخت را دیده‌اند و چشمشان به تیرآهن خورده است. اکثر افراد تیرآهن را با سطح مقطعی شبیه به حرف H انگلیسی می‌شناسند و جالب است بدانید که در صنعت به این نوع، تیرآهن هاشگفته می‌شود. اما این موضوع را بدانید که نوع دیگری از تیرآهن نیز وجود دارد که به تیرآهن آیی معروف است چراکه سطح مقطعی شبیه به حرف I در انگلیسی دارد.

کارخانه‌های مانند ذوب‌آهن اصفهان، فولاد البرز ایرانیان (فایکو)، جهان فولاد غرب در کرمانشاه، شاهین بناب و ظفر بناب در آذربایجان و ... اقدام به تولید تیرآهن می‌نمایند.

لوله:

یکی از مقاطع پرکاربرد فولادی، لوله‌ها هستند. همه ما با لوله‌ها آشنایی داریم پس توضیح درمورد چیستی لوله کار بیهوده‌ای است. اما نکته قابل‌توجه در مورد لولههای فولادی، طیف گسترده کاربرد آن‌ها از مبلمان خانگی واداری تا لوله‌های انتقال گاز و نفت است. در اغلب صندلی‌های اداری، میزها، مبلمان، از لوله‌ها استفاده می‌شودبه‌گونه‌ای که در دسته‌بندی لوله‌های صنعتی، لوله‌ای بانام لوله مبلی وجود دارد که با ورق فولاد روغنی ساخته‌شده و دقیقاً کاربرد آن در تولید مبلمان است.

شمش فولادی:

بیلت یا شمشال از فرآورده‌های میانی نورد فولاد است که سطح مقطع آن کوچک‌تر از ۲۳۰ سانتیمتر مربع است. در اصل شمش فولادی محصول خروجی کارخانه‌هایفولادسازی همچون فولاد مبارکه اصفهان است که به‌وسیله آن آهن آلات گوناگونی همچون تیرآهن و میلگرد تولید می‌گردد.

مصرف شمش‌های فولادی معمولاً برای کارخانه‌ها و تولیدی‌های صنعتی است و کاربرد ساختمانی ندارد. قیمت این محصول در بورس کالای کشور تعیین‌شده و عرضه و تقاضا در صنعت بر قیمت آن تأثیر مستقیم دارد.

نبشی:

نبشی‌ها مقاطع فولادی هستند که هم به روش نورد سرد و هم به روش نورد گرم تولید می‌گردند، شکل ظاهری نبشی مانند حرف Lانگلیسی است و در دو نوع ضلع‌های مساوی و ضلع‌هایغیرمساوی تولید می‌شوند.

نبشی‌های ضلع مساوی اغلب کاربرد و استفاده ساختمانی دارند، و نبشی‌های با ضلع نابرابر کاربردهای صنعتی مانند تولید دکل‌های برق‌دارند.

ناودانی:

ناودانی‌ها یکی دیگر از مقاطع فولادی هستند که فرایند تولید آن‌ها مانند نبشی‌ها است با این تفاوت که شکل ظاهری آن‌ها مانند حرف U انگلیسی است اما به این صورت که مقطع پایینی آن‌ها صاف بوده و قوس دار نیست. معمولاً دو نوع نبشی در صنعت تولید می‌گردد که یکی دیواره‌هایی کاملاً موازی داشته و دیگری دارای دیواره‌های شیب دار است. از کاربرد ناودانی‌هامی‌توان به محل حرکت قلطک ها، آسانسر ها، پله‌های اضطراری، اسکلت فلزی سوله‌ها، بخش‌های مختلف سازه‌های فولادی و ... اشاره کرد.

ورق فولادی:

به طور کلی ورق فولادی به محصولی گفته می‌شود که دارای عرضی ثابت و طولی متغیر است که معمولاً ضخامت بالایی نداشته و به دو صورت رول و بریده شده (شیت) در بازار موجود است.

در تولید ورق‌های فولادی از دو تکنولوژی نورد سرد و نورد گرم استفاده می‌شود. به محصول خروجی فرایند نورد گرم، ورق سیاه و به محصول خروجی نورد سرد، ورق روغنی گفته می‌شود.

ورق‌های روغنی معمولاً با ضخامت 3 دهم میلیمتر تا 3 میلیمتر عرضه می‌شوند و دو عرض استاندارد 100 و 125 سانتیمتری دارند. ظاهر ورق‌های روغنی براق و سیقلی است و از همین رو در مواردی که ظاهر محصول نهایی حائز اهمیت است از این نوع ورق استفاده می‌شود. از کاربردهای ورق روغنی می‌توان به تولید سینک‌های ظرف شویی، بدنه لوازم خانگی مثل یخچال و اجاق گاز، بدنه و قطعات خودرو، ساخت مخازن فلزی مقاوم در برابر خوردگی و.... نام برد.

ورق سیاه به دلیل قرار گیری در فرایند نورد گرم ظاهری کدر و تیره دارد از همین رو اغلب در مصارف صنعتی که رنگ سطح اهمیتی ندارد استفاده می‌شود. از کاربردهای ورق سیاه می‌توان به ساخت بدنه آبگرمکن ها، ساخت تانکر، ساخت انواع پروفیل، قطعات خودرو، تجهیزات کشاورزی و ... اشاره کرد.

قوطی:

یکی از پرکاربردترین محصولات در دنیای آهن آلات، قوطی‌های فولادی هستند. قوطی‌ها محصولاتی هستند که سطح مقطع آن‌ها به صورت مربع و یا مستطیل تو خالی است و معمولاً با جنس‌های مختلف تولید و عرضه می‌شوند و کاربرد آن‌ها نیز با توجه به جنسشان متفاوت است.

به طور عمومی کاربرد قوطی‌های سایز بزرگ، استفاده به عنوان ستون در سازه‌های فولادی است اما قوطی‌های سایز کوچک مصارف بسیار زیادی دارند که به عنوان مثال می‌توان به، ساخت انواع تخت خواب های فلزی، میزهای غذا خوری، قفسه‌های فلزی، بدنه داخلی خودروها، درب و پنجره‌های فولادی، اجزا تجهیزات ورزشی و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.

ایلنا


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman