آشنایی با کاربردهای رابیتس در ساختمان سازی

آشنایی با کاربردهای رابیتس در ساختمان سازی
Facebook Twitter LinkedIn

۱۲:۵۱ | ۱۳۹۸/۰۹/۲۴

آهن نبشی یا توفال فلزی (Metal Lath) یک تور مشبک و فلزی است که به‌صورت گسترده برای گچ‌کاری در داخل ساختمان یا گچ‌بری دیوارهای بیرونی به عنوان یک پایه استفاده می‌شوند.
به گزارش اخبار ساختمان، در این متن قصد داریم در مورد انواع رابیتس ‌ها و ویژگی‌های آن‌ها صحبت کنیم.

توفال‌ها (Lath) در انواع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این پایه‌ها که بیشتر با نام رابیتس یا «راویز» شناخته می‌شوند، در حقیقت پایه‌ای برای گچ کاری هستند.

رابیتس کاربردهای بسیاری دارد و همان‌طور که در تصویر نیز نشان داده شده است، از آن‌ها می‌توان برای تقویت سقف‌ها و دیوارهای بتنی در حال ریزش نیز استفاده کرد. هر چند، رابیتس به تنهایی قادر به فراهم کردن مقاومت کافی برای نگه داشتن دیوار نیست و باید از متریالی اضافی برای تقویت آن استفاده کرد.

انواع رابیتس ها

بسته به سن بنا، از ترکیبات مختلفی می‌توان برای رابیتس کاری بخش‌های مختلف استفاده کرد که البته این کار نیز باید با نهایت دقت انجام شود زیرا ترک روی سقف یا دیوار می‌تواند به بخش‌های اصلی توفال های فلزی نزدیک شود؛ خصوصا اگر توفال‌ها به‌صورت ایمن در جای خود نصب نشده باشند.

توفال های فلزی برای سیستم‌های گچ‌کاری به چهار گروه با مشخصه‌های متفاوت و برای کاربردهای مختلف تقسیم شده‌اند.

۱. Expanded Metal Lath

توری حصاری فلزی شبکه‌ای با الگوی الماسی‌ شکل که از برش ورقه‌های فلزی و کشیدن آن‌ها برای رسیدن به الگوی الماسی تولید شده‌اند.

رابیتس های الماسی مدرن در انواع مختلفی از فلزها همچون گالوانیزه‌شده، فلز ضدزنگ، با برش ASTM ۶۵۳ و ... به فروش می‌رسند و اشکال از پیش تعیین‌شده متفاوتی دارند، از جمله:

* توفال شبکه‌ای تخت و الماسی

* نسخه متفاوتی از توفال‌های شبکه‌ای تخت به نام Self-Furred" که برای نماکاری بیرونی و به عنوان گچ‌کاری بر روی دیوارهای سنگ‌تراشی شده مورد استفاده قرار می‌گیرند

* توفال شبکه‌ای تخت دیمپل

* مدل شبکه‌ای V-Grooved

* ورق‌های گالوانیزه

ویژگی مشترک این گروه از رابیتس‌ها، تولید آن‌ها با سوراخ کردن ورقه‌های فلزی و سپس کشیدن این سوراخ‌ها تا لبه‌های ورقه است.

۲. Expanded Rib Lath

مشابه رابیتس های شبکه‌ای الماسی ولی با دنده‌های طولی که کشش بالاتری دارند.

از این نوع آهن‌های نبشی برای نصب سنگ و کاشی روی دیوارها یا گچ‌کاری روی سقف‌های داخلی ساتفاده می‌شود.

۳. Wire Lath

گروه دیگری که در آن، فلز توری به‌صورت بافته شده است. از این مدل با نام “chicken wire” هم یاد می‌شود.

این گروه از رابیتس ها با ابعاد و اندازه‌های متفاوتی تولید می‌شوند که بسته به مقاومت و میزان کششی که دارند، می‌توان از آن‌ها در بخش‌های داخلی یا خارجی ساختمان‌ها استفاده کرد.

۴. Sheet Lath

رابیتس های ورقه‌ای؛ این مدل پیش‌تر محبوبیت زیادی داشتند و حتی از آن‌ها در پروژه‌های اقتصادی نیز استفاده می‌شد:

Spray Lath

در کنار چهار گروه اصلی، بد نیست به گروه دیگری از توفال‌های فلزی به نام Spray Lath نیز اشاره کنیم. این محصولات بیشتر در قاره آمریکا به کار گرفته می‌شوند. این سیستم به‌صورت اسپری و روی سطح توفال‌هایی پیاده می‌شود که هدف نهایی، افزایش ضخامت گچ باشد.

از رابیتس های ورقه‌ای که البته سوراخ هم شده، به عنوان پایه‌ای برای گچ‌کاری بیرونی استفاده می‌شود. اگر آب به پشت گچ و سیمان بیرونی نفوذ کند و شما در منطقه‌ای سردسیر باشید، آب یخ زده و سبب آسیب دیدن رابیتس می‌شود.

این اتفاق، چندین مرحله کلی دارد:

۱. گچ و سیمان هم‌چنان در جای خود باقی می‌مانند، اما محکم نیستند. در این حالت، معمولا گچ با فشار دادن، حرکت می‌کند؛

۲. سپس نوبت به خورد شدن گچ و از بین رفتن رنگ می‌رسد؛

۳. گچ حالت برآمده پیدا می‌کند؛

۴. بخش‌هایی از گچ از دیوار جدا شده و می‌ریزد. این اتفاق ضریب نفوذ به سطح‌های زیرین را نیز افزایش می‌دهد.

علی‌رغم پتانسیل بالای استفاده از رابیتس‌ها برای بخش بیرونی، اگر مراحل کار به درستی انجام نگیرد، شاهد نشت آب و آسیب شدید به گچ‌کاری‌های بیرونی خواهیم بود.

مورد دیگری که احتمالا برای شما جالب باشد، ایمنی بالاتر گچ‌کاری روی پایه‌های فلزی در مقایسه با پایه‌های چوبی است. هرچند، اگر این کار نیز به درستی انجام نشود، هزینه‌های جبران ناپذیری به همراه خواهد دشت.

در برخی موارد، ما حتی می‌توانیم زنگ‌زدی آهن نبشی مورد استفاده در نزدیکی چراغ را ببینیم! سست شدن گچ سقف، خطرناک است و در صورت جدا شدن، می‌تواند به افراد مشغول در ساختمان نیز آسیب بزند.

ایسنا

اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman