خانه هایی که با نیازها مطابقت ندارد

خانه هایی که با نیازها مطابقت ندارد
Facebook Twitter LinkedIn

۰۹:۱۰ | ۱۳۹۸/۰۵/۳۱

نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد که بهره‌مندی از ویژگی‌های فرهنگی و سنتی هر مکان تا حدود زیادی می‌تواند در دستیابی به مسکن انسان‌مدار کمک کند؛ درعین‌حال نمی‌توان انکار کرد که وجوه اشتراکی ازجمله خوشایندی محیطی، زیبایی طلبی، تنوع، تازگی، مدرن‌ترین امکانات و انطباق محیط با نیازهای فردی و ارزش‌های اجتماعی در میان انسان‌ها وجود دارد.
به گزارش اخبار ساختمان، مرضیه کریمی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری گرایش مهندسی معماری در پایان نامه خود به بررسی "طراحی مسکن انسان مدار با رویکرد الهام از مکتب معماری اصفهان" پرداخت.

امروزه در طراحی بسیاری از بناهای موجود به‌جای ملاحظه نیازهای انسانی و فرهنگی کاربران بی‌توجه به فرهنگ آن منطقه، توجه به عملکردهای اندام واره‌ای و جدیدترین نمونه‌های ساخته‌شده در کشورهای پیشرفته در اولویت قرارگرفته است. این ضعف در بسیاری از بناهای مسکونی در ایران به‌وفور مشهود است.

بر این اساس در طراحی یک ‌خانه اعتقاد بر این است که صرف‌نظر از فضاهای موردنیاز علاوه بر تطابق آن با محیط و فرهنگ آن جامعه و حتی باورهای مردم آن ناحیه استفاده از راهکارهای سنتی مربوط به هر مکان که حاصل تجارب ارزشمند بومیان آن منطقه در گذر زمان بوده است می‌تواند در بهبود شرایط زندگی مردم مؤثر باشد.

در این تحقیق ویژگی‌های معماری ایرانی به‌ویژه مکتب معماری اصفهان مؤثر در زمینه خانه‌سازی در ایران مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا مشخص شد که بهره‌مندی از ویژگی‌های فرهنگی و سنتی هر مکان تا حدود زیادی می‌تواند در دستیابی به مسکن انسان‌مدار کمک کند.

در این رابطه در طراحی سعی شد تا محیطی منطبق با جدیدترین امکانات امروزی و درعین‌حال سازگار با معماری و ویژگی‌های اقلیم ایرانی طراحی شود. چنین خانه‌ای علاوه بر فراهم آوردن شرایط آسایش به دلیل بهره‌مندی از تجارب ماندگار گذشتگان می‌تواند علاوه بر بهبود شرایط خانه‌سازی در ایران در احیای شیوه‌های معماری اصیل ایرانی که بافرهنگ و نیازهای مردم این سرزمین به‌مراتب سازگارتر و کارآمدتر بودند مؤثر واقع شود.

علاوه بر موارد ذکرشده رعایت اصول مکتب معماری اصفهان و توجه به نگاه ویژه‌ی فلاسفه‌ این مکتب به انسان می‌تواند درنتیجه حاصل از این پژوهش مؤثر باشد. درواقع هدف این پژوهش دستیابی به ظرفی است که تاریخ در آن رخ دهد و متناسب بازمان باشد. جهت دستیابی به اهداف تحقیق، در این پژوهش از روش توصیفی - تحلیلی استفاده‌شده است که در این راه از راهبردهای تحقیق کیفی و نمونه موردی بهره گرفته‌شده و بر اساس روش کیفی و استدلال منطقی استوار است. همچنین مطالعه‌ی اسنادی و کتابخانه‌ای اساس بیان، تحلیل، توصیف و تفسیر، مطالب موجود در این مقاله را تشکیل می‌دهد.

نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش نشان می‌دهد با استفاده از ایجاد فضاهای باز و نیمه‌باز، توجه به نور، حفظ محرمیت، ایجاد دید مناسب و رعایت اصول معماری سنتی و به‌ویژه الگوهای معماری مکتب اصفهان مانند خلوص، تناسب و غیره می‌توان به اهداف موردنظر دست یافت.

این پایان نامه با راهنمایی دکتر محسن افشانی در دانشگاه دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی دفاع شد.

ایسنا

برچسب ها:

خانه ،معماری ،ساخت 
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman